Proptivity lanserar världsledande inomhus 5G-nät som kan användas utan avgift av alla operatörer
Hem PRODUKT NYHETER Proptivity lanserar ett multi-operatörs inomhus 5G-nät som kan användas utan avgift av alla operatörer

Proptivity lanserar ett multi-operatörs inomhus 5G-nät som kan användas utan avgift av alla operatörer

Publicerat av: Redaktionen
  • Proptivity och Ericsson har i samarbete med Fastpartner lanserat ett multi-operatörs inomhus 5G-nät som levererar gigabit hastigheter och täckning till alla användare inom fastigheten

  • Lanseringen är först i världen av en neutral infrastrukturoperatör där ett delat inomhus 5G RAN utan avgift kan utnyttjas av alla mobiloperatörer

  • Proptivity har en initial CAPEX-plan på 3 miljarder kronor för kommande år, för att investeras i nordiska fastigheters 5G-infrastruktur

Proptivity har som första neutrala infrastrukturoperatör i världen, lanserat ett högpresterande 5G radioaccess nätverk (RAN) inomhus som dessutom är ett helt delat multi-operatörsnätverk där alla operatörer är inbjudna att ansluta sig utan kostnad. Nätverket använder Ericssons avancerade inomhuslösning och har lanserats tillsammans med Fastpartner i deras flaggskeppsfastighet vid Östermalmstorg, Stockholm.  Användare som jobbar i eller besöker fastigheten kan nu åtnjuta alla de möjligheter som 5G ger, till och med de gigabit-5G-abonnemang som operatörer erbjuder, överallt i fastigheten.

WiredScore, experter på fastighetsdigitalisering, pekar på att byggnader med bra digital infrastruktur, där mobiltäckning överallt är viktig del, behåller hyresgästerna längre, har lägre vakanser och ger cirka 3% högre hyror.

Proptivity lanserar världsledande inomhus 5G-nät som kan användas utan avgift av alla operatörerDen nyligen publicerade rapporten från EU:s 5G observatory avslöjar att Sverige är långsammast i Europa med att rulla ut 5G. Med denna fastighet demonstrerar Proptivity och Ericsson att Sverige kan återta sin ledande ställning inom mobilteknologi.

Det installerade multi-operatörs nätet kommer att leverera upptill 30 gånger bättre kapacitet samt spara upptill 70% energi på byggnadsnivå jämfört med traditionella lösningar, vilket gör det möjligt att snabbt bygga ut framtidens inomhus 5G på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt.

”Efter pandemin ser vi ett ökat behov bland fastighetsägare och hyresgäster att ha stabila och förutsägbara mobiltjänster inomhus från samtliga operatörer. En öppen delad infrastruktur, där alla operatörer är inbjudna utan kostnad, som möjliggör innovation samtidigt som den minskar miljöavtrycket är en självklarhet för oss.” säger Urban Edenström, grundare och styrelseordförande för Stronghold Invest.

Mikael Lundman, VD Proptivity säger ”Sverige ligger efter inom 5G och Fastighetsägare och operatörer måste samarbeta för att säkra bra mobila tjänster inomhus. 5G signalerna stannar i väggar och utan inomhusnät så blir det ingen bra 5G tjänst. I Sverige har vi sedan 90-talet använt passiva inomhus system, dessa avser man sluta med i Norge och jag kan inte tänka mig att vi i Sverige inte ska ha ledande teknik, speciellt när den är utvecklad av Ericsson. Det är som om vi bara skulle fortsätta med vinylskivor i Sverige trots att det finns Spotify.

Det behövs stora investeringar för att komma i kapp och med våra kostnads- och resurseffektiva delade nät kan alla 5G enheter, från telefoner, datorer eller videokameror till framtida applikationer användas överallt i husen.” Han betonar även att ”den omedelbara förbättringen av användarupplevelsen så som minskningen av frustration från samtal och videomöten som tappas i hissar eller garage”

Christopher Johansson, vice VD för Fastpartner, säger: “Vi ser 5G som en viktig innovationsplattform för våra hyresgäster och avgörande för oss att skapa attraktiva och hållbara fastigheter. Det kommer sannolikt att skapa många möjligheter som vi inte ens kan se idag och det är viktigt att vi redan nu börjar bygga våra förmågor. Vi har valt att samarbeta med Proptivity eftersom de erbjuder en stark 5G-lösning som uppfyller våra behov från teknisk synpunkt, samt har en enkel affärsmodell som passar för fastighetsägare.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00