Rekordprispott på kvinnliga CS:GO-turneringen under DreamHack med topplag från hela världen

[KVINNA PÅ KANALEN] På lördag under DreamHack sänds den kvinnliga CS:GO-turneringen ESU Masters på ESEN eSports kanal på Twitch.

Rekordprispott på kvinnliga CS:GO-turneringen under DreamHack med topplag från hela världen 1
Julia ”juliano” Kiran, lagkapten i Team Secret

Prispotten i turneringen har sen förra året nästan tredubblats, med en summa på 100 000 SEK, samt hårdvara till ett värde av 40 000 SEK. Världseliten från USA, Ryssland, Tyskland, Sydamerika kommer under helgen utmana de regerande svenska världsmästarna Team Secret.

Den totala prispotten i helgens ESU Masters har markant ökat sedan den förra kvinnliga CS:GO-turneringen på DreamHack (vintern 2016). Då uppgick prispotten till ett värde av cirka 38 000 SEK. Under helgens turnering är bland annat favorittippade Team Secret med och slåss om prispotten som uppgår till ett totalvärde av 140 000 SEK.

Svenska Julia ”juliano” Kiran är lagkapten för Team Secret, och har över 44 000 följare på sin Twitter. Hennes lag har tidigare i år vunnit Copenhagen Games 2017 Female och Intel Challenge Katowice – 2017.
– Vi är riktigt taggade och hoppas på starkt motstånd och bra matcher. Det är kul att vår scen börjar växa och att allt fler tjejer och killar finner intresse för den. Men framför allt tjejer så klart, vi behöver fler tjejer till esporten så det är riktigt kul att se, fortsätter Julia ”juliano” Kiran, lagkapten i Team Secret CS:GO.

Prissummorna för de kvinnliga turneringarna inom esporten kan dock inte jämföras med de manliga turneringarna. Den motsvarande CS:GO-turneringen på DreamHack som spelas i helgen för män har en prispott på cirka 872 000 SEK (100 000 dollar).

– Precis som i vanlig sport är klyftan mellan hur mycket kvinnor och män inom esport tjänar tyvärr väldigt stor. Dock ser vi en trend där fler stora varumärken är intresserade av att synas i samband med kvinnliga turneringar, och därmed hoppas vi att de kvinnliga och manliga proffsen ska kunna tjäna lika mycket i framtiden, säger Joakim Stenberg, vd på ESEN eSports.

Information om turneringen Kvinnliga CS:GO-turneringen ESU Masters startar på lördag, den 17 juni klockan 11.00 och spelas fram tills finalisterna koras på måndag, den 19 juni.