Större tillgång till nya teknologier påverkar konsumenter och företag under 2023
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Större tillgång till nya teknologier påverkar konsumenter och företag

Större tillgång till nya teknologier påverkar konsumenter och företag

Publicerat av: Redaktionen

Efter flera år av instabilitet i omvärlden har människor fått större tillgång till nya banbrytande teknologier, såsom AI, web3 och ”tokenisering”.

Teknologier som förväntas forma nästa generations kreativitet, interaktioner och dataintegritet.

Denna utveckling gör att företag och företagsledare behöver förbereda sig inför ett paradigmskifte.

En ny rapport från Accenture förutspår att affärsmodeller behöver anpassas till förändrade kundbeteenden, som växt fram i takt med att nya teknologier blir alltmer använda och uppskattade.

I 15 år har Accenture presenterat sin årliga rapport ”Fjord Trends”, som inför årets upplaga har fått namnet ”Accenture Life Trends 2023”. Rapporten identifierar fem globala makro-trender inom beteenden och vanor hos människor, som kommer att påverka företag, kultur och samhällen under det kommande året.

De senaste åren har många människor världen över upplevt världsomspännande kriser och osäkerhet, där behovet av tillhörighet och kontakt genom digitala kanaler blivit allt större. Många har dessutom saknat den fysiska närvaron på arbetsplatser och lärt sig använda nya teknologier som AI för att främja kreativitet. När vardagen förändras behöver företag och dess ledare verka i nya miljöer och affärsområden, enligt rapporten.

”Osäkerhet och snabba förändringar kan få människor att ifrågasätta i vilken utsträckning de har kontroll över sina liv. När de sedan försöker anpassa sig och tar beslut för att återfå kontrollen, så påverkas automatiskt varumärken och företag.” säger Ylva Wikström, ansvarig för Accenture Song i Sverige. ”Denna nya typ av maktförhållande skapar möjligheter för företag att utveckla moderna sätt att interagera och bygga relationer med sina kunder.”

Insikterna till årets rapport har samlats in från Accenture Songs globala nätverk av designers, kreatörer, sociologer, antropologer och experter inom teknologi. I rapporten listas fem trender och rekommendationer till företag under 2023.

  • Vi befinner oss i en “permakris” – men kommer anpassa oss: “Permakris” är ett ord för att beskriva omfattande kriser som avlöser varandra, och den oro som uppstår för kommande nödsituationer. Människan har historiskt sett varit duktig på att anpassa sig, men genomgår ofta olika typer av reaktioner för att hantera svåra situationer. Dessa reaktioner kommer påverka vad de köper och hur de värderar varumärken, vilket i sin tur betyder att företag behöver vara redo att hantera mer föränderliga beteenden hos kunder.
  • Större tillgång till nya teknologier påverkar konsumenter och företag under 2023En ny syn på lojalitet: I en osäker värld söker många efter platser och digitala miljöer där de känner sig hemma. Ett exempel är att majoriteten av Accentures egna fokusgrupper inför rapporten uppgav att de prövat nya hobbys eller ingått i nya gruppgemenskaper de senaste sex till nio månaderna. Varumärken har möjlighet att utveckla communities som kan förbättra lojalitet och varumärkeskännedom. Att använda nya teknologier eller kanaler för att nå fler målgrupper kan hjälpa företag att möta omfattande beteendeförändringar. I rapporten nämns tre exempel:
  •  Plattformar för tillhörighet: exempelvis Reddit, Discord och Twitch.
  • “Token-gating”: exklusivt innehåll reserverat för användare som innehar särskilda tokens.
  • “Collectibles”: digital konst, autografer, samlarbilder etc.
  • Betydelsen av den fysiska arbetsplatsen: Debatten om återgången till den fysiska arbetsplatsen fortsätter, och för många innebär hybridarbete fortfarande en utmaning. De fördelar som finns med den fysiska arbetsplatsen, som oväntade möten och möjligheten att lära upp yngre talanger på plats, kan gå förlorade om alla interaktioner sker digitalt. Konsekvensen av att fysiska möten försvinner är att företag kan förlora mentorskap, innovation, kultur och passion för arbetet. Här bör företag planera för pragmatiska lösningar som gynnar både verksamhet och medarbetare.
  • AI kan bli vår andrepilot för ökad kreativitet: Artificiell Intelligens har blivit en del av vardagen och används numera som verktyg för kreativa processer. Idag kan neurala nätverk skapa språk, bilder och musik och nya tjänster baserat på AI lanseras också på marknaden med häpnadsväckande hastighet. Som verktyg är utvecklingen av AI ett stort genombrott för kreativitet. Företag behöver därför överväga hur de kan sticka ut i ett hav av AI-genererat innehåll, men även hur de kan använda AI för att främja innovation och lansera lösningar snabbare.
  • Digitala plånböcker kan förbättra integriteten online: Hur personliga data används och delas behöver omprövas. Förtroendet för varumärkens digitala varumärkesupplevelser har börjat vackla men med ökad kontroll över den egna datan kan kunderna vinnas tillbaka igen. Digitala plånböcker innehållandes “tokens” (som representerar betalmetoder, ID, lojalitetsprogram och annat) kommer kunna styra hur mycket data individer delar – och säljer – till företag. Denna utveckling är positiva nyheter för företag. Den data som individer väljer att dela själva kommer att vara än mer värdefull än tredjeparts-information.

“Förändringar i vem som har kontrollen leder alltid till att maktbalanser ändras. Även små förändringar i beteenden hos människor kommer att påverka dynamiken mellan företag och konsumenter.”, säger Ylva Wikström. “Oavsett roll, om du är företagsledare, anställd, kund eller konsument, så kommer du leta efter nya vägar att återta kontrollen över din identitet. Tack vare alltmer sofistikerade teknologier har människor idag en möjlighet att upptäcka nya intressen och forma sin konsumtion. Denna utveckling behöver företag följa noggrant, och anpassa sina erbjudanden därefter.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00