Svenskarna drömmer om utlandsboende – Spanien i topp
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Svenskarna drömmer om utlandsboende – Spanien i topp listan

Svenskarna drömmer om utlandsboende – Spanien i topp listan

Publicerat av: Redaktionen

Tre av tio svenskar överväger att köpa en bostad utomlands och Spanien är det överlägset mest populära landet, visar en färsk Sifo-undersökning från Fastighetsbyrån.

Möjligheter att arbeta på distans gör att fler svenskar kan utnyttja utlandsboendet under längre perioder.

Sommaren är kort – i alla fall i Sverige. 28 % av svenskarna har någon gång övervägt att köpa ett boende utomlands och det är länder på varmare breddgrader som lockar mest, visar en ny Sifo-undersökning från Fastighetsbyrån. Boende i storstäderna är mest sugna på utlandsboende (32 %) och i åldersgruppen 50–64 år har 43 % övervägt att köpa bostad utomlands.

Spanien toppar tydligt listan bland länder som svenskarna helst vill köpa boende i (22%). Andraplatsen intas av Italien (9 %), följt av Frankrike och Portugal (5 %).

– Spanien fortsätter att vara svenskarnas absoluta förstaval för utlandsboende. Efter att pandemin lättade ser vi en rekordstark efterfrågan från svenskar, som även håller i sig nu när den svenska bostadsmarknaden är lite skakig. Det varma klimatet lockar naturligtvis men även kultur, mat, natur och fritidsaktiviteter gör Spanien attraktivt. Bra flygmöjligheter och olika prisnivåer på bostäder gör också att det blir ett realistiskt alternativ för många, säger Martin Posch, affärsområdeschef Fastighetsbyrån utland.

Distansarbete breddar målgruppen för utlandsboende

På frågan om hur man främst skulle vilja använda en bostad utomlands svarar över en tredjedel att de skulle nyttja den under semestrar och helger (35 %) och under hela eller större delar av vinterhalvåret (34 %). 18 % uppger även att de skulle vilja använda boendet under längre perioder och jobba på distans.

– Pandemin har gjort att möjligheten att jobba på distans under längre perioder har ökat och det gör att fler ser boende utomlands som ett alternativ. Målgruppen här i Spanien har breddats och vi kan se fler yngre personer som köpare. Många tycker även att det är positivt ur ett hållbarhetsperspektiv när de kan utnyttja bostaden under längre perioder och dra ner på antalet flygresor, säger Martin Posch, affärsområdeschef Fastighetsbyrån utland.

Resultat från undersökningen:

I vilket land, förutom Sverige, skulle du helst köpa ett boende?

 1. Spanien (22%)
 2. Italien (9%)
 3. Svenskarna drömmer om utlandsboende – Spanien i toppFrankrike (5%)
 4. Portugal (5%)
 5. Grekland (5%)
 6. Norge (3%)
 7. Tyskland (2%)
 8. USA (2%)
 9. Thailand (2%)
 10. Australien (1%)

Om du skulle köpa en bostad utomlands, hur skulle du främst vilja använda den? (flera svar möjliga)

 1. Under semester och helger (35%)
 2. Under hela/större delar av vinterhalvåret (34%)
 3. Under längre perioder då jag kan jobba på distans (18%)
 4. Tveksam, vet ej (16%)
 5. Permanent (10%)

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00