Teknologi och terrorbalans
Hem REPORTAGE Rapport: Teknologi och terrorbalans

Rapport: Teknologi och terrorbalans

Publicerat av: Redaktionen

Teknologikapprustningen mellan USA och Kina får allt större konsekvenser för svenska exportföretag.

Storföretag som tillverkar högteknologiska produkter är nu särskilt utsatta.

Det konstaterar Business Sweden i rapporten ”Teknologi och terrorbalans” som med stöd från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) presenterar tre alternativa scenarier för världsmarknaden fram till 2030.

Teknologi och terrorbalans

Lena Sellgren

Det som tidigare betraktades som ett handelskrig mellan USA och Kina har blivit ett normalläge.

Under coronapandemin hamnade kraftmätningen mellan stormakterna i skymundan, men nu tar geopolitiken ett hårdare grepp om näringslivet.

– Stormakternas teknologikapprustning kommer att trappas upp. Många svenska företag känner redan av de ökade spänningarna men de reella affärseffekterna är svåra att förutspå, säger Lena Sellgren, chefekonom på Business Sweden.

Rapporten som lanseras idag innehåller en framtidsspaning utifrån tre alternativa scenarier för världsmarknaden fram till 2030. Dessa har tagits fram med stöd från försvars- och säkerhetspolitiska experter på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

På Business Swedens uppdrag har FOI identifierat sju teknologiområden som är högprioriterade för både USA och Kina. Ett avslutande avsnitt i rapporten resonerar kring hur svenska företag kan komma att påverkas i en eskalerad konflikt där stormaktsrivalernas åtgärder och motåtgärder kan få följdverkningar.

– Företagen behöver beakta omvärldsscenarier med sämre utsikter än vad dagsläget indikerar, annars är risken stor att man fattar fel beslut. De behöver också bygga upp tillräcklig motståndskraft internt i företaget och i leverantörskedjorna för att kunna rida ut ett lokalt eller globalt krisläge. Och slutligen, hitta möjligheter i en komplex miljö, avslutar Lena Sellgren.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00