MPEG4 – migration i marknätet
Hem Nyheter Teracom Samhällsnät påbörjar arbetet med att uppgradera kanaler till MPEG4

Teracom Samhällsnät påbörjar arbetet med att uppgradera kanaler till MPEG4

Publicerat av: Redaktionen

MPEG4 – migration i marknätet

Under oktober 2021 påbörjar Teracom Samhällsnät arbetet med att uppgradera kanaler i marknätet till den modernare kompirmeringstekniken MPEG4.

Uppgradering kommer att resultera i en förbättrad bildkvalitet, samt medge att fler kanaler kan sändas i HD-kvalitet.

Arbetet, som kommer att pågå under oktober 2021, innebär att ett 20-tal tv-kanaler i marknätet för tv (för tv-mottagning via vanlig antenn) kommer att uppgraderas till den modernare komprimeringstekniken MPEG4. Uppgradering kommer att resultera i en förbättrad bildkvalitet, samt medge att fler kanaler kan sändas i HD-kvalitet.

Parallellsändning av SD/HD upphör

För närvarande parallellsänds programtjänsterna SVT1, SVT2, TV3, TV4 och Kanal 5 både som SD-kanaler och som HD-kanaler på olika kanalplatser. I samband med MPEG4-migrationen upphör denna parallellsändning och de fem kanalerna kommer enbart sändas ut som HD-kanaler. HD-kanalerna kommer då att återfinnas på kanalplats 1-5. Utsändningen kommer ske i DVB-T/MPEG4.

TV4 (på kanalplats 4) kommer att fortsätta sändas som en fri-tv-kanal, men i HD-kvalitet i stället för SD-kvalitet. Det krävs således inget abonnemang/programkort från Boxer för att kunna se kanalen.

Så här påverkas tittarna

Krav på mottagare med stöd för MPEG4

I och med att omläggningen medför att man byter utsändningsteknik kommer hushållen behöva vara utrustade med en digitalbox/tv med stöd för MPEG4 för att kunna fortsätta titta på alla tv-kanaler efter omläggningen. För vissa kanaler kommer det även krävas att mottagaren stöder DVB-T2.

Sändningsuppehåll

MPEG4 – migration i marknätetPå omläggningsdagen kommer Teracom Samhällsnät att växla över till en ny teknisk plattform. Det innebär att det kommer att vara kortare sändningsuppehåll på berörda sändarstationer i respektive område den dag då omläggningen genomförs. Uppehållen kommer att ske mellan kl. 10.00 och kl. 18.00. Det kan dock även förekomma avbrott dagtid på ett antal sändarstationer på grund av förberedande arbete inför omläggningen.

Uppdaterad information om sändningsuppehållen kommer att finnas på vår hemsida.

Behov av kanalsökning/ominstallation

Tittarna kan behöva göra en kanalsökning/ominstallation på sin tv-mottagare för att få fortsatt tillgång till alla tv-kanalerna efter genomförd omläggning. Rekommendationen är att göra en kanalsökning/ominstallation efter kl. 18:00 på omläggningsdagen.

För att få hjälp med kanalsökning eller ominstallation, kontakta Teracoms support 0771-91 00 85, och kunder kan också kontakta betal-tv-operatören Boxer, www.boxer.se/kanalflytt eller ring kundservice 0771 21 10 00.

Bakgrund till MPEG4 omläggningen

Anledningen till arbetet är att Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) i september 2020 beslutade att alla programtjänster (tv-kanaler) i marknätets sändarnät 2 och 3 skall övergå till att nyttja den mer effektivare komprimeringstekniken MPEG4. Parallellt med detta har Sveriges Television (SVT) beslutat att även deras programtjänster i sändarnät 1 också skall gå över till MPEG4, vilket möjliggör att SVT1 och SVT2 kommer att kunna sändas i HD-kvalitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>