VM-brons till damlandslaget i fallskärmshoppning!

[EFTER JOBBET] Vartannat år anordnas VM i fallskärmshoppning och denna gången var det Guldkusten i Australien som var värd.

VM-brons till damlandslaget i fallskärmshoppning! 1
Damlaget Team X (från vänster: Tobias Forslund(kamera) Lena Erlandsson, Katarina Sonnevi, Johanna Forslund, Bodil Almberg

Medlemmarna i landslaget (Bodil Almberg, Johanna Forslund, Katarina Sonnevi och Lena Erlandsson samt deras frifallsfotograf Tobias Forslund) är alla erfarna hoppare med många års tävlande bakom sig. Med sig i Australien befinner sig även deras coach, den tidigare landslagshopparen Seth Ericson. Tävlingen som omfattar 10 omgångar/hopp i olika svårighetsgrad utspelade sig under totalt sex dagar. Inför det näst sista hoppet låg de endast 1 poäng från USA som då hade bronsmedaljplatsen. När laget hade landat och domarna började döma ländernas hopp så visade det sig tydligt att de hade utfört ett fantastiskt hopp när det gällde som mest. Plötsligt var de 3 poäng före USA som då fallit till en delad fjärdeplats tillsammans med Australien. Kl 0630 på fredagsmorgonen var det då dags att åka upp och utföra tävlingens sista hopp. Tack vare deras lugn och noggranna förberedelser så gjorde laget ytterligare ett bra hopp vilket räckte för att behålla placeringen. Coach Seth Ericson: ”Tjejerna är otroligt snabba och stabila och har utfört en makalös bedrift. Bronsmedaljen är ett resultat av en hård och målinriktad satsning med bra stöttning från bland annat Svenska Flygsportförbundet.”

Peo Humla, ordförande i Svenska Fallskärmsförbundet: “Vilken makalös prestation av vårt damlandslag – bronsmedalj och svenskt rekord på VM i Australien med den yppersta världseliten i en rafflande sluthoppning. Det kunde inte sluta på ett bättre sätt och hela fallskärmssverige applåderar hela den långa vägen hem till Sverige för både tjejerna, de övriga atleterna och deras coacher. Vilka prestationer som vår delegation med landslagen presterat i Australien med bronsmedaljen och två magiska svenska rekord inom formationshoppningen och genomgående fina prestationer. Vi är nu väldigt nära den yppersta världseliten i flera discipliner, trots en bråkdel av finansiering och övrigt stöd som de stora nationerna haft i många år. Jag vill särskilt rikta ett tack till vår tävlingskommitté, de skickliga coacherna som lyfter prestationerna ett snäpp ytterligare och inte minst de anhöriga, som har en stor del i framgångarna. Vi ska nu göra en bra återblick och komma fram till hur vi de närmaste åren, ska ta de sista stegen mot prispallen.”

Nu följer en ledighet på cirka 10 dagar innan det är dags för nästa tävling – världscupen i Indoor Skydiving FS4. Denna tävlingsform är samma typ av hoppning som görs från flygplan men tävlingarna utförs i en vindtunnel istället – en sport som växer mer och mer. Laget tävlar annars för Fallskärmsklubben Aros i Västerås.

Här finns några bilder samt tävlingens sjätte hopp som visade sig bli ett nytt svenskt rekord på 36 poäng: Se filmen här.