Ny EU-regel- signera elektroniskt över landsgränserna
Hem NYHETERMOLNTJÄNSTER Ny EU-regel- signera elektroniskt över landsgränserna

Ny EU-regel- signera elektroniskt över landsgränserna

Publicerat av: Redaktionen

Adobe Sign blir allt mer intressant.

Den första juli i år kommer en ny EU-förordning – eIDAS – som gör det möjligt för företag att skicka dokument för elektronisk signering över gränserna mellan länder. Det finns redan sedan 1999 ett direktiv som innebär att elektroniska signaturer gäller. Sedan har varje EU-land sina egna regler på det här området.adobe

Anne Andreasson är Adobe Acrobat DC-specialist på Adobe.  Hon berättar att Adobe Sign, en lösning från Adobe, nu får större användningsområde. Adobe köpte Echosign 2011 och Adobe Sign är en vidareutveckling på deras program.

Anne låter oss på IT-kanalen signera ett dokument på prov. Det visar sig att man enkelt kan skicka ett dokument med e-post och returnera det med en synlig underskrift på. Det går att välja mellan att skriva sitt namn på tangentbordet eller rita med musen. Det krävs ingen speciell mjukvara eller licens, påpekar Anne.

Har prövats i rätten

Anne säger också att elektroniska signaturer har prövats i rätten i Sverige och de gäller.

Anne berättar vidare att Adobe gjort en kundundersökning där det visade sig att 74 procent helst väljer att jobba på sin telefon. Det betyder att Adobe är igång med att ta fram appar som fungerar bra på mobiltelefoner. Och de tar förstås också fram appar som fungerar på läsplattor.

Med telefonen tar det bara 10 sekunder att få ett dokument undertecknat. Och det går också att integrera Adobe Sign i användarens befintliga dataprogram.

-Vi har en del färdiga integreringar men det går att sätta in Adobe Sign i egna system, säger Anne. Appen ligger lokalt på datorn och inte i molnet.

En annan funktion som gör att det kan fungera bra med Adobe Sign är att det går att konvertera ett undertecknat dokument till MS Word och jobba vidare med det där.

Kunder sparar pengar

Ett exempel på en kund som använder Adobe Sign är Royal Bank of Scotland. Och flygbolaget KLM började också använda Adobe Sign när de insåg att det gick att minska utgifterna genom att använda elektroniska signaturer. Tidigare skickade de alla dokument med kurir.

Dessutom finns det en annan viktig fördel för samhället. Miljön tjänar på det. Man kan exempelvis tänka på att det blir färre resor.

Vi har fler integreringar av vårt system än vad konkurrenterna har, säger Anne. (Ett exempel på en konkurrent är DocuSign.) Och Adobe Sign är snyggare att jobba med, fyller hon i.

-Det är många som hör av sig och vill byta till Adobe Sign, säger Anne.

Anne berättar också att många känner igen Adobe som företaget som för länge sedan gjorde det enkelt att göra om sidor till PDF-dokument. Men, det har förstås hänt mycket sedan dess.

Och, en annan intressant produkt från Adobe som är ny är Adobe Marketing Cloud. Det går att plocka fram information var som helst med hjälp av den här molntjänsten. Man kan jobba överallt som exempelvis på hotellrum och flygplatser. Använd bara telefonen eller en läsplatta.

Vi på IT-kanalen får kanske anledning att återkomma till Adobe Marketing Cloud mer i detalj en annan gång.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00