Cybersäkerhet i fokus under årets största it-event
Hem EVENTEVENT BEVAKNING Cybersäkerhet i fokus under årets största it-event

Cybersäkerhet i fokus under årets största it-event

Publicerat av: Redaktionen

När den svenska it-branschen samlas på det stora eventet IP Expo Nordic handlar givetvis mycket om molntjänster, artificiell intelligens, EU:s nya datadirektiv och sakernas internet.

Men efter alla it-skandaler och attacker ligger allt mer fokus på it-säkerhet.

Cybersäkerhet i fokus under årets största it-event 1

Dan Mårtensson som representerar Zerto

– Många av de företag som drabbats av ransomware skulle ha klarat sig betydligt bättre om de använt sig av våra produkter. Det säger Dan Mårtensson som representerar Zerto, ett israeliskgrundat företag specialiserat på katastrofåterställning av data.

Som exempel på vad som kan hända nämner han containergiganten A.P. Møller-Mærsk, Danmarks största företagskoncern som i somras drabbades av en cyberattack. Mærsk uppger att kostnaden för attacken kan uppgå till hela 300 miljoner dollar i förlorad omsättning.

– Vi har givetvis tagit kontakt med Mærsk för att erbjuda dem våra tjänster, säger Dan Mårtensson.

Attacker av det här slaget är givetvis mumma för företag som Zerto vars omsättning fördubblats varje år sedan 2012. I dagsläget har Zerto drygt 5 000 kunder varav 30 i Sverige. Den enda referenskunden på den svenska marknaden är gruvbolaget LKAB som tagit hjälp av Layer 8 IT-Services i utrullningen av en virtuell serverpark där Zertos verktyg används för migrering och disaster recovery.

Cybersäkerhet i fokus under årets största it-event 2

Fredrik Reinfeld

Som inledningstalare på IP Expo Nordic hade arrangörerna bjudit in den tidigare statsministern Fredrik Reinfeld som talade sig varm om alla fördelar Sverige har i den digitala ekonomin.

– Den svenska ingenjörstraditionen med rötter i 1800-talet har skapat en atmosfär som är gynnsam för startups och teknikföretag. Samtidigt måste vi förstå att hälften av de jobb som skapats kommer att försvinna inom 20 år. Därför kommer dagens tonåringar att behöva ta till sig kunskaper som ingen frågar efter idag.

– Mycket handlar om tjänster och nu går vi även mot en öppen digital enhetsmarknad något som ska införas inom EU under de närmaste åren. Här återstår dock mycket att göra kring sådant som enhetliga momssatser och enhetliga system för copyright.

Under Stockholmsmässans IP Expo Nordic finns i år ett 80-tal utställare och ett 90-tal talare från stora företag som Google, Cisco, Amazon, Microsoft och VMware.

Gemensamt för många av dessa företag är fokus på molntjänster, något som inte alltid är lätt att hantera.

– Många företag har dålig kontroll på hur de använder molntjänster och i flera fall vet de inte ens att de använder tjänster från en rad olika leverantörer. För oss är det därför viktigt att våra produkter kan köras oberoende av den bakomliggande infrastrukturen. Det säger Richard Munro, global molnstrateg på VMware när IT-kanalen träffar honom efter det föredrag som har rubriken ”The world of multiple cloud”.

Cybersäkerhet i fokus under årets största it-event 3

Richard Munro VMware

För att underlätta hanteringen av multipla molntjänster har VMware breddat sitt nät av samarbetspartners. Ett exempel är närmandet till IBM i en satsning som går under namnet IBM Cloud for VMware solutions.

– Eftersom vi numera är en del av Dell kan vi dra fördelen av att utnyttja hela deras säljstyrka i molnsatsningarna och det gäller faktiskt även försäljning kring IBM Cloud, säger Richard Munro.

Även inom säkerhetsområdet kan VMware dra nytta av kopplingen till Dell.

– Säkerhet ligger högt på dagordningen för alla som satsar på molntjänster och här ligger Dell långt framme, inte minst genom RSA Security som numera är en del av Dell.

Fler IP Expo artiklar:

 

http://it-kanalen.se/alexander-bard-ip-expo-nordic-2016/

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00