”Det har aldrig var så attraktivt som nu att som kvinna söka jobb i techbranschen”
Hem KVINNOR INOM TECH ”Det har aldrig var så attraktivt som nu att som kvinna söka jobb i techbranschen”

”Det har aldrig var så attraktivt som nu att som kvinna söka jobb i techbranschen”

Publicerat av: Redaktionen

Anna Kleine är en av få kvinnliga vd:ar i techbranschen. I dag ser hon många fler möjligheter att attrahera kvinnor till branschen, än när hon började för 25 års sedan.

– Jag tror aldrig att det har varit så attraktivt som nu att som kvinna söka jobb i techbranschen.

Det är inte enkom teknikkunnandet som driver branschen framåt i dag, utan förmågan att se morgondagens behov, säger Anna Kleine, VD på techbolaget Fellowmind som har expanderat starkt i Sverige och Europa det senaste året.

Anna Kleine har jobbat i IT-branschen i 25 år och trivs mycket bra, men hon har dock saknat kvinnliga kollegor i branschen.

– Nu när jag tänker på det så har jag faktiskt aldrig för egen del haft en kvinnlig chef. Samtidigt får jag höra att många av mina manliga kollegor tycker att det är väldigt kul att ha en kvinnlig VD. Det skulle vara roligt att se fler kvinnor att välja branschen. Jag är övertygad om att vi behöver fler perspektiv för se och lösa de faktiska behoven och för att skapa nya sätt att göra affärer på, säger Anna Kleine.

Att se mänskligt behov trumfar teknikkunnande

Anna Kleine menar att det finns många kompetenta kvinnor som skulle driva branschen framåt. Men att den har varit för oattraktiv, och ofta upplevts för tekniktung och därför inte lika intressant som andra branscher.

– I dag söker vi inte först och främst tekniknörden, utan personer som kan se komplexa samband och det faktiska mänskliga behovet bortanför tekniken, säger Anna Kleine. Det tror jag också lockar fler kvinnor till branschen. Tekniken finns här för att förbättra och förenkla för människor, gör den inte det så har tekniken i sig inget egenvärde.

Coolt om var tredje företagsledare är en kvinna inom 10 år

Anna Kleine säger samtidigt att det fortfarande handlar om att hänga med i teknikutvecklingen och att gilla en bransch där nya idéer snabbt omsätts.

”Det har aldrig var så attraktivt som nu att som kvinna söka jobb i techbranschen”

Anna Kleine, VD på Fellowmind i Sverige

– Många har trott att det bara handlar om att vara extremt duktig på matte eller teknik. Det är en schablonbild som jag gärna vill förändra. I och med den snabba digitaliseringen så ser kompetensbehovet också helt annorlunda ut i dag, säger Anna Kleine. Det tekniken ska bidra med är lösningar som måste tilltala såväl gammal som ung och kvinna som man. Och då behövs fler perspektiv redan i idéstadiet, att lösa mänskliga utmaningar snarare än teknikproblem, säger Anna Kleine. Vi behöver också prata på ett annat sätt.

Då öppnar vi många nya dörrar. Och då är jag övertygad om att vi blir mer jämställda på köpet. Det skulle vara otroligt coolt om minst var tredje företagsledare i techbranschen är kvinna inom tio år.

Så kan du göra karriär inom techbranschen

1. Intresse av att lösa utmaningar

För det första så handlar det om egenskaper. Oavsett om du är kvinna eller man. Du måste gilla att lära dig nya saker och tycka om när saker händer fort. Därmed är det inte sagt att du måste vara bäst på vare sig matte eller teknik utan ha ett intresse för att lösa utmaningar.

2. Lös uppgifter med andra

Utvecklingen går i rasande tempo så det är omöjligt att ha koll på allt. Du behöver inte kunna allt om alla tekniker, det är ingen i branschen som gör det. Se till att omge dig med duktiga människor så löser ni tillsammans uppgiften.

3. Bidra med ditt perspektiv

Branschen utvecklas av en större mångfald och att det är fler som tänker olika. Därför är det viktigt att du behåller ditt perspektiv. Du blir inte en bra ledare per automatik för att du kopierar en chef som anses framgångsrik. Dra nytta av dina olikheter, ditt synsätt och dina perspektiv i affärslösningen och i ledarskapet.

Anna Kleine är aktuell som talare på eventet DI Digtial Female founders, 29 september i Malmö och Stockholm 30 november. Hon kommer att tala om sin roll som ”Kvinna och VD i ett framgångsrikt techbolag”.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00