Konstverk ska uppmana till mer elektronikinsamling
Hem NYHETEREFTER JOBBET Konstverk ska uppmana nu till mer elektronikinsamling

Konstverk ska uppmana nu till mer elektronikinsamling

Publicerat av: Redaktionen

Idag är Sverige bland de bästa länderna i världen på insamling av elavfall – detta trots att knappt hälften av svenskarnas elavfall faktiskt återvinns.

En stor del elektronikprodukter glöms nämligen av i hemmets skåp och byrålådor; en annan del slängs med det brännbara avfallet där det inte hör hemma.

För att belysa värdet av resurseffektivitet har elektronikkedjan Elgiganten tagit fram ett konstverk av elavfall.

Konstverk ska uppmana till mer elektronikinsamling

Konstverk skapat av gamla tv-apparater, fjärrkontroller och mycket annat elavfall ställdes ut på DreamHack Winter 2022.

Den snabba teknikutvecklingen är positiv för samhället men bidrar också till att allt fler elektronikprodukter glöms bort, läggs undan eller sparas i skåp och byrålådor – utan att användas. Samtidigt råder det stor brist på de värdefulla mineraler och metaller som dessa produkter innehåller.

Med ett unikt konstverk av elavfall uppmanar Elgiganten därför till ökad elektronikinsamling för återanvändning, återbruk och återvinning.

Konstverket gestaltar hur elektronik kan få förlängt liv och består av elektronikprodukter som går att finna i många hushåll; gamla tv-apparater, fjärrkontroller, telefoner, datorer och tangentbord.

– Teknikens värld och dess ständiga utveckling är fantastisk, men vi måste också belysa värdet i redan befintliga produkter och material. Genom att reparera, sälja vidare, återbruka eller återvinna elektronikprodukter kan resurser tas till vara och stanna kvar i ett cirkulärt kretslopp, vilket framför allt gynnar miljön men många gånger även den egna plånboken, säger Tony Ottebjer-Winkler, drift- och hållbarhetschef på Elgiganten Sverige.

I samtliga Elgigantens varuhus går det att lämna in produkter för reparation eller återvinning, så att livslängden förlängs på produkterna eller materialet de är gjorda av. Till exempel har Elgigantens butiker skickat sammanlagt 4 000 ton elavfall för återvinning under 2021.

– Som konsument idag ska vara lätt att göra rätt. Därför går det att reparera, rensa, återvinna eller byta in sina elektronikprodukter hos oss på Elgiganten, säger Tony Ottebjer-Winkler.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00