MSAB samarbetar för att utreda brott med data från bilar

Vilka dörrar som har öppnats och stängts på specifika platser, när och var fordonets belysning har varit påslagen, flöden från sociala medier, ljudupptagningar inifrån bilen. och annan information från enheter som har anslutits via bluetooth.

Det är några exempel på information som lagars i våra bilar då de blivit allt mer digitala. Det här är även viktig information för polisen och därför startar MSAB nu ett samarbete med amerikanska Berla kring en kriminalteknisk lösning för mobiler och bilar.

IT-Kanalen.se
Joel Bollö, VD på MSAB

Två ledande globala aktörer inleder samarbete för att erbjuda brottsutredare en ny möjlighet att extrahera kriminalteknisk data.

MSAB, en världsledande aktör inom mobil kriminalteknologi, och Berla, den världsledande aktören inom fordonsrelaterad kriminalteknologi, meddelar idag starten för ett strategiskt samarbete. Samarbetet kommer att innebära en teknisk lösning som gör att användare erbjuds en banbrytande möjlighet att extrahera och analysera data från både fordon och mobiltelefoner.

Den gemensamma satsningen  kommer innebära ett kombinerat erbjudande av Berlas kriminaltekniska lösning för fordon, iVE, och MSABs mjukvara för analys, XAMN , vilket gör det möjligt för utredarna att identifiera data från fordon och därmed lösa fler brott.

“När allt fler enheter kopplas upp och fordon blir allt mer tekniskt avancerade är det viktigt för utredare att kunna använda den absolut senaste tekniken på marknaden för att hela tiden vara i framkant inom digital kriminalteknologi. Genom att kombinera erbjudanden och expertis från MSAB och Berla kan vi ge våra kunder en mer omfattande plattform för att de snabbt och effektivt ska kunna få access till data på ett sätt de inte kunnat tidigare,” säger Joel Bollö, VD på MSAB.

”För oss var det en självklarhet att samarbeta med MSAB inom mobil kriminalteknologi och cybersäkerhet. Våra bolags uppdrag stämmer väl överens och vi är båda fast beslutna att stödja utredare runt om i världen med banbrytande teknik för att lösa brott. MSAB är ett mycket bra bolag som fortsätter att förnya sig och leda den kommande utvecklingen. Vi är mycket glada över att börja samarbeta med MSAB,” säger Ben Lemere, VD för Berla.

Berlas iVe är ett kriminalteknologiskt verktyg som har ett omfattande stöd för världens olika bilmodeller. iVe förser kriminaltekniker och utredare med ett verktyg som gör det möjligt att snabbt och lätt att extrahera och analysera data. Fordonens system lagrar en mängd data såsom destinationer, favoritplatser, samtalsloggar, kontaktlistor, SMS, e-post, bilder, videor, sociala medier-flöden och platser där fordonet har varit. Många system sparar också information om när och var fordonets belysning har varit påslagen, vilka dörrar som har öppnats och stängts vid specifika platser och även ljudupptagningar inifrån bilen.

MSAB:s produktfamilj XAMN är en serie av olika analysverktyg som i första hand är utformade för att utredarna ska kunna arbeta mer effektivt. När data från mobila enheter har återskapats med hjälp av XRY-verktygen är det oftast upp till utredarna att lokalisera och analysera informationen. Med XAMN-verktygen kan utredarna identifiera den viktigaste informationen, vilket kan vara att snabbt se en helhet eller identifiera precisa detaljer i omfattande datamängder.

XAMN-verktygen är enkla att använda och minskar därför behovet av både infrastruktur och utbildning. Utredare kan genast dra nytta av styrkan i verktygen för att lösa brott snabbare vilket resulterar i kostnadsbesparingar, ökad effektivtet och fler lösta brott.

Post Comment