Multimoln är modellen för det moderna och flexibla företaget
Hem NyheterMolntjänster Multimoln är modellen för moderna och flexibla företaget

Multimoln är modellen för moderna och flexibla företaget

Publicerat av: Redaktionen

Var kommer personalen att finnas om ett år?

Var de än är kommer de att behöva tillgång till IT-lösningar.

Den bästa modellen för att garantera det är multimoln, att använda flera olika molnplattformar. Men det medför stora utmaningar, där lösningen är nya verktyg för att hantera blandade IT-miljöer.

De allra flesta företagsledare är införstådda med att de närmaste åren kommer att innebära en blandning av distansarbete, arbete på kontor, videomöten och affärsresor för de anställda på deras företag. Och för dem själva också. Det innebär stora tekniska utmaningar som en VD inte ska behöva befatta sig med direkt. Men det finns några tekniska insikter som bidrar till att kunna fatta rätt teknikbeslut. Det är insikter som kommer sig av praktiska krav.

Multimoln är modellen för det moderna och flexibla företaget

Mats Ericson.

Den allra viktigaste insikten kan sammanfattas i ett ord: flexibilitet. Flexibilitet för att få tillgång till information och applikationer var man än befinner sig. Flexibilitet för att ge samma förutsättningar vad gäller IT-lösningar oberoende av var i världen kontor och anställda finns. Flexibilitet för att kunna skala upp, och ner, kapaciteten för IT-lösningar vid behov. Flexibilitet vad gäller att hantera kostnader och att välja rätt kostnadsmodeller för IT-lösningar.

Den bästa modellen för att garantera den nödvändiga flexibiliteten är att använda flera olika molnplattformar, till exempel Amazon Web Services, Microsoft Azure och Google Cloud Platform. Den här modellen kallas för multimoln, eller multicloud. Den kryddas med fördel med inslag av privata moln, alltså moln som körs i egna datacenter. Då heter det hybridmoln (hybrid cloud). Sammantaget blir det hybrida multimoln.

Ingen smärta – ingen vinst

Anledningen till att använda flera olika molnplattformar är enkel att beskriva: det handlar om att kontinuerligt kunna garantera tillgänglighet, kapacitet och prestanda. Men multimolnlösningar är långt i från smärtfria.

– Det är långt ifrån alltid enkelt att migrera till multimolnmiljöer. Det gäller speciellt för företag som har en blandning av många äldre applikationer, infrastrukturlösningar och teknikplattformar, säger Mats Ericson, Regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix, en ledande leverantör av lösningar för att hantera multimolnmiljöer.

En färsk undersökning utförd av Vanson Bourne på uppdrag av Nutanix visar att det största problemet med att migrera till multimoln är att hantera kostnader för flera olika teknikmiljöer samtidigt. Undersökningen heter Enterprise Cloud Index och omfattar 1 700 IT-

beslutsfattare från hela världen. Andra stora problem gäller säkerhet, dataintegration och prestanda.

Svårt för alla

Undersökningen visar att erfarenhet inte alltid räcker som botemedel mot utmaningarna. I Storbritannien visar det sig till exempel att IT-personal med erfarenhet av multimoln oftare anger de vanligaste problemen än andra. Det kan i och för sig vara ett tecken på att mindre erfaren personal inte upptäcker problemen, vilket i sig skulle vara oroväckande.

– Vi ser redan ett flertal verktyg för att hantera blandade IT-miljöer, samt kontrollera kostnader och hantera säkerhet för dem. Det bidrar till att det blir enklare att få kontroll över multimolnmiljöer, säger Mats Ericson.

Övergången till multimoln är inte konstig på något sätt. Det handlar om samma typ av förändringar som övergången från stordatorer, via PC, till client-server. Det gäller ”bara” att fatta rätt beslut om tekniklösningar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>