Skärmavbild 2021 03 01 kl. 10.33.36
Hem LEVERANTÖRARUBA NaaS är på väg att konkurrera ut konventionella affärsmodeller

NaaS är på väg att konkurrera ut konventionella affärsmodeller

Publicerat av: Redaktionen

NaaS, Network-as-a-Service, vinner snabbt marknadsandelar och ersätter i allt större utsträckning traditionella kommersiella modeller, menar Marcus Bäckrud från Aruba, ett företag inom Hewlett Packard Enterprise.

NaaS har funnit på marknaden ett tag men det är först nu flytten verkligen tagit fart.

Sannolikt beror det på de ständigt ökande kraven på att vara flexibla, agila – och på att pandemin gjort det lättare att motivera förändringar. Särskilt förändringar som kan innebära lägre kostnader, menar Marcus Bäckrud.

”Den här utvecklingen är knappast överraskande med tanke på att NaaS erbjuder ekonomiska och konkurrensmässiga fördelar. De mest uppenbara fördelarna ligger dels i att man inte binder upp sig för långsiktiga och potentiellt mycket kostsamma investeringar i hård- och mjukvara. Dels i att man då kan fokusera alla sina resurser på sin kärnverksamhet eftersom man slipper använda resurser på felsökningar, uppdateringar, drift o.s.v. Tittar man närmare så finns det en mängd ytterligare fördelar.”, säger Marcus Bäckrud.

Med NaaS har man till exempel möjligheten att snabbt skala upp eller ner verksamheten eller göra en tvär gir i en helt annan riktning. Konsumtionsbaserade betalmodeller gör också att man bara betalar för det man använder. En grad av flexibilitet som inte är möjligt för företag som är bundna till egna lokala lösningar.

Något som också talar för att NaaS är på väg att konkurrera ut konventionella IT-lösningar, menar Marcus Bäckrud, är att alla typer och storlekar av företag och organisationer kan se fördelar. Inte minst för mindre företag och start-ups. NaaS ger dem tillgång till den kompetens och funktionalitet som större bolag får, exempelvis dataanalys, utökad telemetri, artificiell intelligens och automatisering.

Skärmavbild 2021 03 01 kl. 10.33.36

Marcus Bäckrud från Aruba

”NaaS möter dessutom de krav som den snabbt ökande mängden hem/fjärrarbete ställer. Manuell hantering ersätts med avancerad automatisering och analys som ger en ökad transparens och säkerhet. Dessutom körs alltid senaste versionerna av säkerhetsprogramvaran och nya uppdateringar installeras så snart de blir tillgängliga”, säger Marcus Bäckrud.

Några exempel på branscher som Aruba rapporterar flyttar till NaaS just nu är detaljhandeln och hotell & restaurang. Men samtidigt ser man att det finns branscher som avvaktar. Offentliga bolag med mycket höga krav på kontroll är än så länge försiktiga. Dessa vill vara väldigt säker på exakt var deras känsliga data befinner sig och vem som har tillgång till dem.

”Även de mer försiktiga verksamheterna kommer hitta en bra NaaS-lösning i framtiden. I mina ögon är det nu mest är en tidsfråga innan NaaS är den dominerande modellen på marknaden. Den snabba ökning vi på Aruba märkt av på sista tiden kommer fortsätta i flera år framöver”, säger Marcus Bäckrud.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00