Hem Leverantör Oracles molnsatsningar ändrar om partnerledet

Oracles molnsatsningar ändrar om partnerledet

Publicerat av: Redaktionen

Oracles stora satsningar på molntjänster kommer att innebära märkbara förändringar även i partnerledet. Det innebär både nya utbildningssatsningar och jakt på nya partners som är vana vid molnhantering.

Oracles molnsatsningar ändrar om partnerledet 4

Jakob Dock, nordisk kanalansvarig hos Oracle

Under veckans stora event Oracle OpenWorld i San Francisco är övergången till molntjänster det helt överskuggande temat.

Jakob Dock, nordisk kanalansvarig hos Oracle, säger till IT-kanalen att den satsning på nästa generation av molntjänster som nu genomförs skiljer oss ganska mycket från mängden.

– Främst kan man säga att vi satsat oerhört mycket på säkerhet för att möta behoven hos stora företag.

Han betonar att en viktig framgångsfaktor är att Oracles partners och systemintegratörer vidareutvecklat Oracles produkter, inte minst databaser, med en rad fantastiska lösningar.

– Nu när vi går allt mer mot molntjänster innebär det också att vi både måste vidareutbilda i partnerledet samt se oss om efter nya partners som har den kunskap som krävs för hantering av produkter och tjänster i molnet.

För att underlätta dessa processer har Oracle introducerat ett nytt partnerprogram som ska vara mer modernt och anpassat för den nya molnvärlden.

– Här finns det flera nya spår som omfattar både försäljning, utveckling och tjänster i molnet medan vi även framöver kommer att behålla ett partnerprogram för den kategori av partner som fortsätter arbeta med egna datahallar.

I de nya partnerprogrammen kommer Oracle inte längre att tala om guld, silver och platinapartners utan i stället fokusera på partners olika kompetensområden.

Det viktigaste som presenterats under Oracle OpenWorld är samarbetet mellan Oracle och Microsoft, framhåller Hans Olav Hamran, nordisk teknikchef på Oracle.

 

– Man kan väl säga att ni nått en insikt att både kunder och partners använder produkter från såväl oss och Microsoft och då är det ju det enda rätta att förenkla processerna kring hanteringen av blandad miljö.

Oracles molnsatsningar ändrar om partnerledet 5

Hans Olav Hamran, nordisk teknikchef på Oracle

– Detta innebär även att det blir lättare att locka till oss nya partners eftersom många redan är vana vid att jobba med flera olika leverantörer och kan bygga vidare på befintlig kompetens i satsningar på molntjänster, säger Hans Olav Hamran.

Han berättar om samtal med kunder där man noterat stora förändringar när det gäller synen på molntjänster.

– För fem år sedan var det på sin höjd något som de testade men nu ser vi ett stort intresse både från finansvärlden och myndigheter där många pratar om att man kommer att ersätta egna datacenter med molntjänster under de kommande fem åren. Det lustiga är att många numera uppfattar molntjänster som en säkrare lösning jämfört med att köra allt från egna servrar. Skälet är att man insett svårigheten med att själva hålla sig à jour med allt som händer på säkerhetsområdet och i stället överlåta detta till expertisen.

Ytterliga motivering för att satsa på molnet är att många företag är i behov av att gå över till ny teknik, anser Hans Olav Hamran.

– Vi ser att kunderna vill gå mot en mer agil it-miljö där de kan skala upp och ner på ett smidigare sätt. I Norden har vi sett ett stort intresse för något som vi kallar kundmoln och innebär att man sätter egna burkar placerade hos oss men innanför deras egna brandväggar.

Bland övriga nyheter från Oracle märks en ökad satsning på sådant som maskininlärning, IoT (sakernas internet) och artificiell intelligens vilket har inneburit stora förändringar både för Oracle och hela branschen.

– Detta är något som får stor betydelse i utvecklingen av allt från smarta städer till självkörande bilar, effektivare sjukvård och bättre utnyttjat jordbruk. Många företag står inför stora teknikskiften där vi vill bidra med lösningar som förenklar både teknik och hantering av nya verktyg för våra kunder, säger Steve Daheb som är huvudansvarig för Oracles satsningar inom moln, säkerhet och mobilitet.

Han säger att det inte bara handlar om att hjälpa till med flytten till molnet utan även skapa förutsättningar för att kunna utnyttja de nya molntjänsterna på ett effektivt sätt.

– Här talar vi bland annat om självkörande databaser och inbyggd artificiell intelligens där man inte bara fokuserar på de svar man får utan även ger vägledning för hur man ska agera vidare utifrån dessa svar. Med de tekniker vi har för maskininlärning öppnas även nya möjligheter för att upptäcka olika hotbilder i vår it-miljö där man lättare än förut kan identifiera avvikande användarmönster och liknande. Här ligger vi i branschens framkant, särskilt om man fullt ut utnyttjar de nya analysverktyg som nu finns tillgängliga.

[soliloquy id=”40376″]

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>