Skandinavisk industri och ESS möts om forskning för ökad tillväxt
Hem EVENT Skandinavisk industri och ESS möts i Västerås om forskning för ökad tillväxt

Skandinavisk industri och ESS möts i Västerås om forskning för ökad tillväxt

Publicerat av: Redaktionen

Sverige och Skandinavien kan dra stor nytta av etableringen av den internationella forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund.

Därför står ABB värd för ett möte i Västerås idag, där ett trettiotal forskningschefer från svensk och dansk industri tillsammans diskuterar vilka möjligheter som uppstår med ESS och hur bäst maximera nyttan för att stärka industrins konkurrenskraft.

– Vi på ABB är väldigt glada och stolta över att samla så många viktiga intressenter för industriell forskning och utveckling i Sverige och Danmark för ESS Innovation Day och visa upp vårt världsledande forskningscenter i Västerås, säger Mikael Dahlgren, forskningschef för ABB Sverige. Forskning och innovation lägger grunden för industrins konkurrenskraft och är avgörande för omställningen till ett hållbart samhälle. Mötet idag skapar möjligheter till att koordinera våra behov och se hur vi kan arbeta tillsammans, både industrier emellan samt mellan näringsliv, stat och akademi.

ESS kommer forskare från universitet och industri att kunna studera prover ner på atom- och molekylnivå. Det innebär bland annat att det blir möjligt att se hur ett specifikt material är uppbyggt och hur det förändras när det utsätts för stora temperaturförändringar eller högt tryck. Med hjälp av neutroner, en oladdad partikel som finns i atomkärnan, kan forskarna se väte och andra lätta ämnen och därigenom lättare utveckla material till bland annat energieffektivare batterier och bättre mediciner, eller förstå varför vissa ämnen bryts ner med tiden, men inte andra.

– ESS kommer att ge enastående möjligheter för industrin, både för grundforskning och mer tillämpad materialforskning, och då speciellt inom områden där spjutspetsbolag har stora intressen, säger Johan Söderström, Europachef på Hitachi Energy och medlem i ESS Executive Advisory Board. Innovation kräver ständigt bättre verktyg, mät- och analysmetoder. Vi ser att ESS kommer att leverera just detta och öppna vägen för framtidens innovativa lösningar.

Skandinavisk industri och ESS möts om forskning för ökad tillväxt

Johan Söderström, Hitachi Energy, Magnus Frodigh, Ericsson, Maria Borelius, Björn Savén, Pia Kinhult, ESS, Helmut Schober, ESS, Mikael Dahlgren, ABB, och Lars Börjesson

ESS är en internationell anläggning som har 13 medlemsländer, med Sverige och Danmark som värdländer. De båda värdländerna har tagit fram nationella strategier för forskningsanläggningen för att få bästa möjliga utväxling av de investeringar som görs.

För industrin kan ESS leda till såväl tekniklyft och kompetensutveckling som till fler affärer. Mötet i Västerås är en del i arbetet med att involvera och intressera de aktörer som i slutändan ska realisera forskningen i nya produkter och tjänster.

– ESS kommer att tillhandahålla unika verktyg med oöverträffad prestanda för att ge nya insikter i materialegenskaper och materialbearbetning, säger Helmut Schober, ESS Director General. Vi behöver se till att dessa verktyg används för att lösa vår tids stora utmaningar, så att samhället genom såväl industri som akademi fullt ut kan dra nytta av denna forskningsanläggning i världsklass. Därför är det viktigt för oss att träffa företrädare för industrin och tillsammans diskutera hur vi kan möta deras behov.

ABB:s Corporate Research Center i Västerås är en av koncernens största centrala forskningsenheter, där 100 forskare från mer än 30 länder bedriver forskning för alla affärsområden.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00