[DEBATT] Elkrisen medför akuta krav på att sänka elförbrukningen för IT.
Det innebär att IT-strateger behöver tänka om och satsa på modern och resurssnål utrustning.
Den stora utmaningen är att sköta driften av de moderna IT-lösningar som krävs på ett effektivt sätt, samtidigt som äldre lösningar finns kvar och molntjänster tillkommer, skriver Mats Ericson, Regionchef på Nutanix.
Inget slår skyhöga elpriser för att få företagsledningar att tänka om på riktigt när det gäller energieffektiva lösningar. Det är när det svider i plånboken som sparsamhet blir riktigt intressant i näringslivet. Lägg till det en oro för elbrist. Det handlar inte längre bara om att sänka kostnader för el. Nu måste företag även anstränga sig för att säkra tillräcklig kapacitet.
Strävan att sänka elkostnader går hand i hand med att effektivisera datacenter. Det finns inga motsättningar mellan de båda målen.
Datacenter i fokus
Nu riktas allt fler blickar mot alla datacenter som växer fram som svampar ur jorden över hela världen. Behovet av el för datacenter, främst för drift av utrustning och kylning, gör datacenter till en stor källa för skenande elkostnader. Det finns olika bud om hur stor andel av den globala elförbrukningen som datacenter står för, men en siffra som nämns ofta är två procent. Andra forskningsrön gör gällande att datacenter kan komma att stå 20 procent av elförbrukningen globalt redan 2025.
Poängen är att elförbrukningen för datacenter ökar. Svenska datacenter drivs av grön el men eftersom Sverige är del i ett europeiskt elnät kan även elsnåla IT-strategier i Sverige minska fossildriven elproduktion i andra europeiska länder samtidigt som vi säkrar att det finns tillräcklig elkapacitet på hemmaplan. Dessutom är ett effektivt och resurssnålt samhälle en förutsättning för att vi ska lyckas nå klimatmålen. Elsnåla IT-strategier bidrar helt enkelt till planetens bästa.
Den goda nyheten är att det finns gott om utrymme för förbättring. Datacenter har länge utmärkts av ineffektiv drift, vad gäller användning av energi.
Hårdvara utnyttjas ofta dåligt, det är inte ovanligt med en nyttjandegrad på under tio procent. Servrar är påslagna utan att utföra några aktiviteter. Effektiviteten måste ökas.
Höj nyttjandegraden
Det står helt klart att traditionella tredelade arkitekturer i vilka servrar, lagring och nätverk hanteras som åtskilda resurser innebär resursslöseri. I moderna hyperkonvergerade IT-miljöer virtualiseras i stället serverkraft, lagring och nätverksresurser. Det gör att det går att öka nyttjandegraden och därmed använda el på ett mycket mer effektivt sätt. Att modern utrustning tar mindre plats och kräver mindre kylning bidrar också positivt. Lägg till det smart mjukvara som ger mer effektiv användning av existerande utrustning.
Företag som bryr sig om att minska riskerna med den nuvarande energikrisen bör undersöka moderna hyperkonvergerade lösningar (HCI). Genom att ersätta äldre utrustning går det att minska elförbrukningen avsevärt vilket visar hur rätt IT-beslut snabbt kan spara pengar till det egna företaget och ge en positiv inverkan på planeten.
Administrativ utmaning
Men att samtidigt hantera traditionella egna lösningar, moderna hyperkonvergerade lösningar och användning av molnplattformar kan bli mycket tidsödande och kostsamt. Det gäller speciellt om det krävs olika administrationsverktyg för de olika typerna av lösningar.
För att öka hållbarheten på ett ekonomiskt försvarbart sätt krävs det moderna plattformar och administrationsverktyg, så att det så långt som möjligt går att hantera olika IT-resurser på enhetliga sätt. Först då kan en satsning på hållbara IT-lösningar även bli ekonomiskt lyckad.