Uppstickare jätteindustri i Israel
Hem REPORTAGE Uppstickare jätteindustri i Israel

Uppstickare jätteindustri i Israel

Publicerat av: Redaktionen

I likhet med de nordiska länderna har Israel länge haft rykte om sig att vara entreprenörsvänligt och stolt burit epitet som Startup Nation och Silicon Wadi.

IT-kanalen har under en reportageresa träffat ett antal av de uppstickare som kommit på nya sätt att tackla branschens utmaningar.

Israel är med sina åtta miljoner invånare det land i världen som har flest aktiva startup-företag per capita, något som samtidigt inneburit ett lite märkligt problem. Under de senaste åren har nämligen en rad utländska företag investerat cirka 400 miljarder kronor på förvärv av nystartade företag vilket lett till stor brist på tekniska specialister. Bland de mest uppmärksammade uppköpen på senare tid märks Intels förvärv i våras av Mobileye för 15 miljarder dollar. Mobileye är specialiserat på system för självkörande bilar och turligt nog för Israel har Intel valt att låta huvuddelen av sin utveckling inom detta område ligga kvar inom de israeliska gränserna.

Men processorgiganten Intel lär inte känna sig som udda amerikaner i det heliga landet. Bland övriga it-bolag att göra ”after work” med märks namnkunniga bolag som Microsoft, IBM, Apple, Cisco och HP. Faktum är att drygt 300 internationella bolag har förlagt sina forskningscenter i just Israel.

Uppstickare jätteindustri i Israel 1

Jacob Cherian, produktchef Reduxio

Det innebär att nystartade företag ofta kunna rekrytera personal från de stora jättarna. Ett tydligt exempel på det är Reduxio som grundades 2012 av ett gäng it-veteraner från större bolag. Företagets produktchef Jacob Cherian ingick under 14 år i Dells team för lagring och nätverk.

Han säger att det skett mycket lite under de senaste årtiondena kring fundamental datahantering.

– Cirka hälften av all lagrad data är kopior och vi ser att drygt 80 procent av de kunder vi besöker har tio kopior av alla databaser. Reduxio har utvecklat en integrerad lösning kring denna problematik där primärdata är kopplat till en administrationsplattform som även hanterar sekundärdata, helt utan agenter.

– Med vårt system får man oerhört mycket bättre ordning på data och kan dessutom återställa sekund för sekund, säger Jacob Cherian.

Som exempel nämner han ett utvecklingsföretag som drabbades av skadlig kod och behövde gå tillbaka i produktionen. Det handlade om 60 utvecklare som behövde backa sex timmar och kunde göra det till minuter förre de drabbades av den skadliga koden och hela processen tog bara en halvtimme.

Även CloudEndure grundades 2012 och här har man fått med sig Dell EMC, VMware och Infosys från Indien som investorer. Bolaget har specialiserat sig på att flytta data mellan olika plattformar, exempelvis intern data som ska upp i molnet eller företag som vill gå från en molntjänst till en annan.

– Alla molntjänster är olika och de utmaningar vi ser är främst maskinkompatibilitet och brist på konverteringsverktyg. Ska man byta från AWS till Google är det lika svårt som att gå från lokal data till molnet, säger produktchefen Leonid Feinberg.

CloudEndures främsta lösning är Any Machine Conversion med vars hjälp Leonid Feinberg uppger att det bara ska behöva ta 30 sekunder att dra igång flyttprocesser utan att källdata ändras och det gäller alla fysiska, virtuella eller molnmaskiner. Därefter följer kontinuerlig replikering utan dataförluster eller nedtid.

Aqua Security är en annan uppstickare och här har man bara haft produkter ute sedan våren 2016. Huvudfokus ligger på säkerhet inom containrar, typ Docker, som är ett sätt att paketera data och program utan att det delar resurser med andra.

– Vårt system är det enda som kan köras i containrar oberoende av operativsystem. Det är så pass unikt att vi dragit till os mycket stora och namnkunniga kunder på kort tid, säger företagets marknadschef Rani Osnat.

Bland dessa kunder märks HPE, Telstra, Salesforce, EllieMae och Adobe medan Microsoft Ventures hör till de största investorerna. Elastifiles affäridé är att hjälpa kunder gå från klassisk it-miljö till hybrid. Företagets motto är att man inte ska behöva fundera så mycket på lagring. Det är innehållet, alltså data, som är viktigt.

– Vi börjar i lokala datacenters där vi har system får katastrofåterställning och replikering. När man behöver kan man få tillgång till data i molnet. Med vårt system tar det sedan bara några minuter för att dra igång en process där man kopplar ihop lokal data med molntjänster. Det kan handla om att få extra datakraft vid lönehelger, storhelger och liknande där man får ökat tryck i handelssystemen, förklarar företagets vd och medgrundare Amir Aharoni.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00