Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Varannan kan tänka sig byta karriär – it-branschen lockar flest

Varannan kan tänka sig byta karriär – it-branschen lockar flest

Publicerat av: Redaktionen

Enligt en ny Sifo-undersökning från bemannings- och rekryteringsföretaget Randstad planerar var femte svensk att byta jobb under det närmaste året.

Varannan kan tänka sig byta karriär – it-branschen lockar flest 2

Arbetsmarknaden förändras och därmed ställs också nya krav på kompetens, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige.

En majoritet av svenskarna kan också tänka sig att byta karriär och skola om sig till något av de bristyrken som Arbetsförmedlingen har definierat. It, lärare och ingenjör lockar flest.

Över hälften av svenskarna kan tänka sig att lära sig ett nytt yrke för att bli mer relevanta på arbetsmarknaden i framtiden. Intresset är större bland män (60 %) än bland kvinnor (51 %), och mest öppna för att lära sig ett nytt yrke är unga i åldern 18 till 34 år. Av dem är drygt två av tre (71 %) öppna för att skola om sig, jämfört med knappt en av tre (30 %) i åldern 50 år och uppåt. Motsvarande siffra för åldersgruppen 35 till 49 år är 67 procent.

– Arbetsmarknaden förändras och därmed ställs också nya krav på vår kompetens. För många innebär det nya utvecklingsmöjligheter och för andra att man tvingas lära sig ett helt nytt yrke. Därför är det positivt att se att så många som varannan person är öppen för att byta karriär, säger Johan Lagercrantz, vd för Randstad Sverige.

Bland de som kunde tänka sig att skola om sig till ett nytt yrke svarade flest mjukvaru- och systemutvecklare inom it. Minst populära bland bristyrkena är de praktiska yrkena inom bygg och anläggning, såsom takmontör och byggnads- och ventilationsplåtslagare samt undersköterska inom hemtjänst och äldreboenden. Var femte man (20 %) kan tänka sig att skola om sig till lärare inom yrkesutbildning och drygt var femte kvinna (21 %) kan tänka sig att skola om sig till medicinsk sekreterare och vårdadministratör.

– Det är spännande att it-branschen och läraryrket attraherar så pass många. Oroväckande däremot är att vissa efterfrågade yrken inom bygg och vårdbranschen hamnar så lågt, säger Johan Lagercrantz.

   Fem mest populära yrkena att skola om sig till:

Yrke Intresse (%)
1. It – Mjukvaru- och systemutvecklare 14,7
2. Lärare inom yrkesutbildning 14,2
3. Civilingenjör/ingenjör inom bygg och anläggning samt Lärare inom grundskolan 14,1
4. Civilingenjör/ingenjör inom maskinteknik 12,9
5. It – Systemtestare och testledare 12,8

Fem minst populära yrkena att skola om sig till:

Yrke Intresse (%)
1. Takmontör 0,7
2. Undersköterska inom hemtjänst och äldreboende 1,5
3. Byggnads- och ventilationsplåtslagare 2,2
4. Betongarbetare 2,3
5. Sjuksköterska – barnmorska 2,3

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00