Veeam tittar mot framtiden och finner innovativa lösningar
Hem Leverantör Veeam tittar mot framtiden och finner innovativa lösningar

Veeam tittar mot framtiden och finner innovativa lösningar

Publicerat av: Redaktionen

Veeam Software stod värd för en konferens – VeeamON Tour – på konferenscentret 7A i Stockholm där nya V9.5. var ett självklart samtalsämne, ”ingenting är omöjligt sa Peter Källviks i inledningen”.

Det var snökaos ute men veeams partners och kunder hade tagit sig till eventet VeeamON Tours  trots att myndigheterna gått ut med en uppmaning om att lämna bilen hemma samtidigt som delar av kollektivtrafiken stod stilla. De närvarande sörplade kaffe och åt choklad tillsammans i foajén Veeam tittar mot framtiden och finner innovativa lösningarinnan konferensen drog igång. Fokus var på återstarten. Den som använder Veeams produkter får en snabbare återstart hävdar företaget – och en undersökning från Gartner ger gott stöd åt det påståendet.

Enligt en viss uträkning kan kunder starta upp sina system två timmar och 45 minuter snabbare med Veemas produkter. Det kan handla om hur man får igång IT-system – kanske kritiska applikationer. Veeams personal vill att man ska vänta sig mer av sin backupmiljö.

Just nu väntar många på en nyhet från Veeam. Det kommer nämligen en produkt för fysiska backuper under fjärde kvartalet i år. Hittills använder kunder Veeam till virtuella backuper och lösningar från andra företag för fysiska backuper. Den nya lösningen innebär att de kommer att kunna använda Veeam till allt, säger Peter Källviks som är försäljningsdirektör på Veeam. Det blir intressant.

Arrow berättade om utbildning

Veeams distributör Arrow deltog på eventet med en egen monter. Vi träffade Niclas Elding, Richard Rydell och Gisela Farrenkopf som berättade att konferensen är ett bra tillfälle att träffa slutkunder och partners. Arrow säljer IT-produkter via partners och utbildar alla – både partners och slutkunder. Om man vill kan man vända på saken och säga att de kompletterar sina utbildningar med produkter. Det sistnämnda sagt med ett leende för produkter är en avsevärt större affär för Arrow men turordningen kan ändå stämma för ofta måste man ha en utbildning för att kunna sälja produkten.

Niclas berättade att han väntade sig att under konferensen få höra om version 9.5 som kom nyligen.

-Det genererar en massa arbete för oss – både tekniskt och inom sälj! Det är positivt, sa han.

Övriga som deltog i Arrows monter var Elinor Boström och Martin Biström som jobbar med försäljning av produkter. Elin är Business Development Manager och Martin är Sales Engineer.

Gisela berättade att hon pratat mycket med besökarna om en utbildning som är certifieringsgrundande (man blir Veeam Certified Engineer). Det är många som vill dyka ner i tekniken, sa hon.

Möjligheter

Konferensen började med att Peter Källviks, Sales Director Nordics på Veeam Software, pratade om att Ingenting är omöjligt.

Det går bra för Veeam, sa Peter. Företaget har över 8 000 kunder i Norden. Det är allt från enmansbolag till riktigt stora företag och organisationer som Nav, arbetsförmedlingen i Norge.

Folk tar backuper och sedan vill de ju förstås helst inte behöva använda dem. Vi försöker titta på backupmiljöer på ett bredare sätt. Det är en enorm styrka att vi kan visa hur vi jobbar på ett mycket enkelt sätt. Vi vill vara en Game-changer, fortsatte Peter.

Idé, plan och exekvering

Han sa också att han funderat mycket på vad som är omöjligt. För mig är det vad man tror inte kan hända eller existera. Men, man kan exempelvis resa ut i rymden även om det låter omöjligt. Man måste bara först ha råd med biljetten. Peter tycker över huvud taget att det är intressant att titta på begreppen idé, plan och exekvering.

Peter berättar att han gjort (och även programmerat) ett dataspel. Vi är alla ute efter att bli rika och berömda, fyllde han i. Tyvärr har Peters spel inte blivit någon större succé men man kan också göra saker för att det är kul. Alla kan mer och har fler förmågor än vad de använder sig av.

-Har ni sett bilder på Bill Gates när han satt i garaget, frågade Peter? Den person som startade Veeam, Ratmir Timashev, hade det också tufft när han startade bolaget och lyckades. Peter fortsätter att nämna personer som startat något och som det gått bra för som J. K. Rowling  som skrivit Harry Potter-böckerna. Han berättade också om tre svenska tjejer som vid 11 års ålder bestämde sig för att starta en skola där man lär sig om magi. De lyckades få ihop en stor summa pengar.

Peter visade också gamla bilder från Stockholm. En bild var tagen för 120 år sedan. Peter har själv skapat och gett ut böcker med gamla bilder och jämförelser mellan då och nu. De visar på en häftig utveckling.

-Vi har det inom oss. Det handlar om att göra, säger Peter.

Hoppade högst i världen

-Går det att hoppa höjdhopp över 2,45 meter? Det är Javier Sotomayor som hoppat högst i världen och rekordet står sig sedan 1993. Trots det kunde Peter visa en video från NRK i Norge där en atlet använde ny teknik och tog sig över ribban när den låg på 2,46. Fullt möjligt, kan man konstatera.

-Tänk annorlunda, sa Peter! Vi har väldigt nöjda kunder och en orsak är att vi på Veeam tänker annorlunda.

Nyheter från Veeam

Ulf Gåhlin som är System Engineer på Veeam tog över scenen och pratade om teknisk utveckling samtidigt som en del deltagare gick till ett angränsande rum för att höra mer om affärer i ett annat konferensspår.

Veeam jobbar bara via partners, sa Ulf. Version V9 kom i för ett år sedan där man bland annat utökade Veeams Cloud Connect-tjänst. Det gick att starta testmiljöer med full prestanda. Och om man kör Oracle så kan man använda Veeam Explorer för att göra återstart snabbt. Skalbarheten för stora miljöer var en annan stor nyhet. Vi har fokuserat mycket på just stora skalbara lösningar, fyllde Ulf i.

-Mycket har hänt sedan vi släppte V9, sa Ulf. Ser man på hur Gartner bedömer oss så blev vi faktiskt uppflyttad i leadar-quadranten nu i år för hur vi uppfyller dataskydd och tillgänglighet för stora företag.

-Vi har utökat vår kundstock. Vi har 216 500 partners. Vi skyddar 12,5 miljon virtuella servrar i världen. Man tror att det finns runt 100 miljoner virtuella servrar i världen sammantaget så vi har en stor marknadsandel.

Vi har tittat på hur vi ska kunna ge ännu bättre stöd för skalbarhet, fortsatte Ulf. Många kunder går från att vara helt on-prem till att vilja vara hybrida. Det är en viktig sak för oss.

V9.5

V9.5 föddes för att kunna serva partners som använder Windows Server 2016 Platform – med full support. Version 10 kommer 2017. Med V9.5 har Veeam förbättrat backupprestandan och restore-tiden. Man har effektiviserat hur man drar till sina repositories. Veeam har också bland annat gjort förbättringar i motorn för att klara stora miljöer och riktigt stora filer.

Det blir mycket större prestanda och restore kommer att gå mycket fortare, sammanfattade Ulf.

Det finns också en funktion som heter Restore to Microsoft Azure. Man kanske vill ha en planerad migrering – annars används nog den funktionen oftast vid försök och tester, sa Ulf.

Veeam Availability Suite 9.5 kommer också snart. Veeam ONE 9.5 är exempelvis ett väldigt intressant verktyg. Det innebär att det går att beräkna lagringsutrymmet för backuper korrekt. Man kan kolla om man använder sin investering på bästa möjliga sätt.

Veeam släpper också agenter för Windows och för Linux. Det är högsta prio. Det går bra att ladda ner och testa, påminde Andreas Marmevall som tog över scenen efter Ulf.

Globala samarbeten

Under eftermiddagen hölls också flera rundabordssamtal där Veeams viktiga partners Cisco och HPE var några av de företag som deltog. IT-Kanalens reporter satt med först vid Ciscos bord och sedan hos HPE. Elin Khosrawi Enmark på Cisco förklarade att Veeam och Cisco har ett globalt samarbete.

-Cisco är en av våra partners som vi jobbar väldigt nära, säger Peter Källviks från Veeam som också satt med vid Ciscos bord.

Anders Ölme på Cisco – som också satt med – påminde om att företagens produkter kompletterar varann. Samtidigt får olika verktyg som Veeam-installationer och tjänster från exempelvis Cisco inte bli till isolerade öar. Cisco och Veeam samarbetar för att undvika det.

Gott samarbete med HPE

HPE och Veeam gjorde sin första integration redan 2012. De båda bolagen har det längsta samarbetet av alla partners och har väldigt många bolag som återförsäljer deras gemensamma lösningar. Med vid bordet för samtalet med HPE satt medarbetarna Anna Winberg och Joel Eriksson. De underströk att samarbetet med Veeam är väldigt starkt.

HPE har dessutom distributörer som gör ett väldigt gott arbete. Både HPE och Veeam är exempelvis mycket nöjda med Techdata som är en gemensam distributör. Det betyder att Techdata utvecklar och säljer lösningar som bygger på produkter från både Veeam och HPE.

Ett kundcase presenterades också på eventet. Com Hem ABs Christoffer Bing, Senior Infrastructure Engineer, berättade varför de valt Veeam och vad de tycker om den produkt de valt. De är mycket nöjda, sa Christoffer, och en sak de gillar är att det går att tagga. Det finns en taggbaserad backupfunktion som de är särskilt glada i. I övrigt har de upptäckt att Veeam också har fantastisk support.

Eventet avslutades med mingel innan deltagarna försvann ut i ett snöigt Stockholm.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>