Veeam viker sig inte för utpressning
Hem LEVERANTÖRVEEAM Veeam viker sig inte för utpressning

Veeam viker sig inte för utpressning

Publicerat av: Redaktionen

Dataskyddsföretaget Veeam har under det gångna året fått hjälpa mängder av företag som drabbats av ransomware, alltså utpressningsprogram.

Därtill har man sett en ökad tillväxt kring produkter som företag efterfrågat för att stärka sin infrastruktur i tider av pandemi.

Pandemiåret 2021 har inneburit svåra utmaningar för vissa företag medan andra kunnat glädja sig över stor tillväxt. Ett exempel på det senare är Veeam Software som meddelar att 2021 blev något av ett rekordår där intäkterna under årets sista kvartal ökade med 27 procent jämfört med samma kvartal föregående år.

Det har alltså blivit en lysande start för Jesper Lundin som tillträdde som ny chef för Sverige och Finland hösten 2020.

– Vi är inne i en otrolig tillväxtfas med en stark marknadsposition där vi utvecklat produktportföljen kraftigt under de senaste åren, säger Jesper Lundin.

Under förra året presenterade Veeam ett 20-tal nya produktförmågor, exempelvis för sin produkt för backup av Microsoft 365

– Det är en produkt där vi utvecklat våra förmågor ganska mycket de senaste åren. Microsoft 365 innehåller många specifika applikationer med olika typer av underliggande teknologi.

Här ingår numera produkter som Onedrive, Teams och Sharepoint.

– Det innebär att även vi utvecklat våra produkter med stöd för Microsofts appar. Därtill har vi byggt ut stödet för hur man kan hantera backupen, exempelvis publika eller lokala molntjänster för datalagring.

En del kunder vill spara data i egna datacenter medan Veeam även kan erbjuda backup i samarbete med olika service providers.

Den utökade satsningen på Microsoft kanske inte förvånar när Veeam under förra året fick en ny vd, Anand Eswaran, som kommer från just Microsoft.

– Han har otroligt relevanta erfarenheter där han jobbat med transformativa projekt på Microsoft och vi som bolag är inne i ett sådant skede.

Det handlar om att utveckla licenstyper som är anpassade för den moderna världen som delvis är abonnemangsbaserad men också kan anpassas för flera olika tjänster som kunderna kan utnyttja. – Vi har skapat en universell licensmodell som kan användas oavsett vilken underliggande teknik som används. Den gäller alltså både för molnmiljöer och för egendriftad lagring.

Veeam viker sig inte för utpressning

Jesper Lundin, Regional Director, Sweden & Finland at Veeam Software

Detta innebär en del omställningar både kring säljorganisation och marknadsföring.

Jesper Lundin säger att Veeam kommer att utöka sin personal under det kommande året.

– Det handlar mycket om säljpersonal med inriktning mot offentlig sektor där vi gör en särskild satsning i år.

I Sverige kommer Veeam inom kort att ha tolv anställda förutom ett antal personer utomlands som jobbar mot den svenska marknaden.

Bland övriga fokusområden under 2022 märks satsningar på affärssystem, inte minst Salesforce vars programutrullning sker som en tjänst (saas).

– Det finns ett stort behöv av backup för olika typer av saas-tjänster eftersom de flesta saas-leverantörer inte ansvarar för backup av kunddata utan bara säkerställer att tjänsten är tillgänglig.

Under förra året fick problem kring ransomware, alltså utpressningsprogram, stor uppmärksamhet både globalt och i Sverige.

– Ransomware är ett av de hetaste ämnen som vi diskuterar med våra kunder idag. Här handlar det för vår del inte om att skydda kunderna mot ransomware utan att säkerställa att de kan återställa sina miljöer snabbt, smidigt och säkert. Där har vi starka förmågor att hjälpa våra kunder. Detta är en otroligt het potatis, något som exploderat otroligt under 2021 där det skett en ökning av attacker med 700 procent.

Många företag är känsliga för var data ligger rent fysiskt, exempelvis att man vill ha garantier för datalagring inom Sveriges gränser. Hur hanterar ni sådant?

Vi samarbetar med alla stora molnföretag: AWS, Google, Microsoft Azure och därtill ett stort ekosystem kring lokala molnleverantörer i Sverige där våra partners levererar tjänster som bygger på vår mjukvara. Så det finns ju goda möjligheter även för kunder inom offentlig sektor att kunna vara trygga med att data placeras i Sverige.

Veeams affärsidé är att all verksamhet går via tiotusentals globala partners och Jesper Lundin betonar att man inte har några planer på att bygga upp egna molntjänster för datalagring.

– Bara i Sverige har vi hundratals partners, både stora och små, där vissa återförsäljer våra licenser, distribuerar licenser och hostar tjänster.

Jesper Lundin säger att Veeam samarbetar med i stort sett alla stora aktörer på den svenska marknaden.

Partnerprogrammen finns i olika nivåer: platinum, guld och silver som bygger på hur kunniga man är på produkterna, hur mycket man omsätter på Veeams produkter och vilket engagemang i säljsamarbetet man har på Veeam.

Under pandemin har man främst kunnat arrangera digitala kurser och möten.

– Vi har märkt av pandemins effekter på olika områden men faktiskt främst till det positiva hållet. Det pandemin orsakade i samhället var en accelererande digitalisering där många bolag var tvungna att utveckla sina digitala kanaler oavsett om det är kundkanaler eller interna kanaler. Därmed blir de digitala verktygen, inte minst samarbetsverktyg, mer verksamhetskritiska där behovet av dataskydd blivit allt viktigare.

Som exempel nämner Jesper Lundin Microsoft 365 som används för att dela dokument och filer samt hålla möten via Teams.

– Här hjälper vi till att återställa data om olyckan är framme. Så affärsmässigt har vi inte sett någon negativ påverkan kring pandemin.

Jesper Lundins förhoppning är att man under de kommande månaderna åter igen ska kunna arrangera olika typer av kundevent och fysiska möten.

Närmast på tur står partnereventet Veeam Partner Summit som arrangeras 10 mars på Wenner-Gren Center i Stockholm.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00