Hem Leverantör VMware satsar på supersnabb dataflytt

VMware satsar på supersnabb dataflytt

Publicerat av: Redaktionen

Det ska inte behöva ta mer än en arbetsvecka att flytta över hundratals program från egna servrar till en molntjänst.

VMware satsar på supersnabb dataflytt 3Under tisdagens VMware-konferens i Solna visar virtualiseringsjätten sin senaste teknik för snabb övergång till så kallade hybridmoln.

Molntjänster har länge varit i ropet och främst har valet handlat om publika eller privata moln. Under veckans konferens VMware vForum talas det dock i högre utsträckning om ”multi-cloud” och ”hybrid cloud”.

Per Gustafsson, som lett VMwares svenska verksamhet under de senaste åren har nu fått en ny roll som nordisk chef. I ett samtal med IT-kanalen beskriver han hur företaget fått göra en del nytänkande under senare tid.

– I början när vi främst satsade på teknik för att virtualisera servrar hade vi en produkt som ingen behövde sälja eftersom alla vill köpa. Ju mer kunderna köpte desto mer kunde de spara och faktiskt mäta i pengar på en gång. När jag kom in i bolaget 2013 talades det mycket om att man skulle kunna konsumera information från vilken enhet som helst och att information ska kunna ligga var som helst och vara vilken typ som helst.

– Jag blev ganska framgångsrik på att göra detta och vi har fått en del framstående kunder, säger Per Gustafsson och nämner sedan företag som Telia, Polisen och Skatteverket.

Utifrån det fick Per Gustafsson ett större ansvar för hela Norden och Baltikum, och han har nu rollen som Senior Regional Director för dessa två regioner.

VMware satsar på supersnabb dataflytt 4

Per Gustafsson Senior Regional Director, ansvarar för Norden och Baltikum

– De nordiska länderna har en jättestor offentlig sektor på grund av att vi har ett utbrett välfärdstänkande. Detta innebär samtidigt stora möjligheter för oss.

Ett begrepp som länge använts i de satsningar som görs kring molntjänster är ”cloud first”, något som dock VMware börjat fjärma sig ifrån, säger Per Gustafsson.

– Nu börjar allt fler i stället att tala om ”moln smart” där man alltså använder rätt molntjänster vid rätt tid för att nå maximal effektivitet och därmed hamnar i multi cloud-världen.

Bland huvudtalarna på konferensen märks Richard Munro som är global molnstrateg på VMware.

Till IT-kanalen säger han att det koncept som branschen kallar hybercloud har fått ett stort genomslag bland företagets kunder. Som exempel på detta nämner han det amerikanska universitetet MIT.

– MIT var vår första referenskund på detta när de använde vår plattform för att flytta 1500 applikationer på 18 månader. Men sedan har allt fler lärt sig hur detta funkar och nu kan vi exempelvis lyfta fram kunden Playtika som lyckats flytta 650 program på bara fem dagar.

Ett av de områden som står inför stora förändring inom en snar framtid är den massiva flora av uppkopplade prylar, självkörande fordon och annat som ska få snabb nätförbindelse med hjälp av de nya 5g-näten.

– Telekombranschen är knappast särskilt lättfotad när det gäller teknikskiften men 5g innebär stora förändringar där man få mycket hög bandbredd på alla nivåer. Då gäller det för branschen att kunna erbjuda tjänster som matchar detta. Samtidigt står man inför paradigmskiften när det gäller molntjänster och de möjligheter som det innebär när telekomföretagen nu i större utsträckning börjat virtualisera sina program.

VMware satsar på supersnabb dataflytt 5

Bland huvudtalarna på konferensen var Richard Munro som är global molnstrateg på VMware

Bland de områden som VMware fokuserar allt mer på märks fordonsbranschen där utvecklingen går mot allt mer uppkopplade bilar med siktet inställt på full automatik.

– Bara en sådan sak som tekniken för bildigenkänning i exempelvis en Tesla motsvara ju datakraften hos en hel hop av Macbook Pro vilket i sin tur ställer stora krav på både logistikkedjan och den bakomvarande datahanteringen.

Sedan tre år tillbaka ingår VMware i den stora Dellfamiljen eftersom Dell förvärvat den tidigare ägaren, lagringsföretaget EMC. Frågan är då hur detta påverkat VMwares verksamhet.

– I början fanns det lite oro inom organisationen kring frågor som rör samarbete med andra företag inom vårt ekosystem men det har visat sig vara obefogat.

Givetvis är det så att samarbetet med Dell innebär att kopplingar till deras hårdvara ger en oerhört stabil grund för Dells kunder men vi är väldigt noga med att behålla bredden och oberoendet även när det gäller all annan hårdvara. Det är viktigt för alla kunder att vara säkra på att VMwares teknik skapar valfrihet.

Fler artiklar: Ericsson och VMware i globalt samarbete för att förenkla nätverksvirtualisering för CSP:er

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>