Den 20 oktober anordnade organisationen Women in AI och Huawei Sweden ett seminarium tillsammans med kvinnliga young professionals och studenter från svenska högskolor och universitet för att diskutera hur artificiell intelligens påverkar information- och kommunikationsteknik idag – och vilken betydelse det kommer att ha i framtiden.
Samarbetet med Women in AI är en del av Huaweis arbete för att främja kvinnligt deltagande inom AI och de medverkande studenterna introducerades även till Huaweis läroplattform ICT Academy.
Seminariet hölls i historiska lokaler på Strandvägen i Stockholm, och kvällen lockade ett 20-tal kvinnliga young professionals och studenter från bland annat Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Chalmers Tekniska Högskola.
Under seminariet presenterade Jonna Hillblom, Education Lead på Women in AI, organisationens arbete för att öka kvinnlig representation inom AI. Jessica Moysen, Senior Engineer AI från Huawei, berättade om hur AI kommer att både påverka och vara oumbärlig för framtidens konnektivitet.
– Innovation är en av de huvudsakliga drivkrafterna bakom Huaweis vision om en helt uppkopplad, intelligent värld – och innovation föds ur mångfald. För framtidens teknikindustri är kvinnors inkludering helt central, och vi är fast beslutna att hjälpa kvinnor engagera sig i tech och att tillhandahålla fler möjligheter och plattformar där kvinnor kan frigöra sin potential för att leda vårt digitala samhälle, säger Lovisa Tivelius, Digital Communications Manager på Huawei Technologies Sweden.
Efter workshopen med Jessica Moysen blev de medverkande introducerade till Huaweis läroplattform ICT Academy, där Huawei utvecklat en onlinekurs inom AI i samarbete med just Women in AI. Genom att registrera sig för kursen kan deltagarna i efterhand ta del av totalt 64 timmar webbaserad undervisning vilken innehåller ämnen så som introduktion till AI, grunderna i programspråket Python, och kunskap om vanliga algoritmer inom maskininlärning.
– Tanken är att bygga broar mellan universitet och telekom-branschen genom att erbjuda utbildning i digitala kunskaper och certifieringskurser för techtalanger. Vår förhoppning är att den här utbildningen ska kunna bidra både till studenternas personliga utveckling och att den ska öka deras digitala kunskaper för att på så sätt skapa ännu bättre förutsättningar för deras framtida karriärer, avslutar Lovisa Tivelius, Digital Communications Manager på Huawei Technologies Sweden.
Seminariet var mycket uppskattat av deltagarna, och den sista delen av kvällen ägnades åt mingel och nätverkande. Seminariet med Women in AI är en av Huaweis många satsningar för att fostra nya talanger inom tech och telekom och att främja jämställdhet inom branschen. Andra exempel är talangutvecklingsprogrammet Seeds for the Future, Sweden Startup Hackathon och programmet Huawei Women Developers.