Zero Trust stödjer digitaliseringen – inte bara säkerheten
Hem NYHETERUNDERSÖKNINGAR Zero Trust stödjer digitaliseringen – inte bara säkerheten

Zero Trust stödjer digitaliseringen – inte bara säkerheten

Publicerat av: Redaktionen

[DEBATT] Enligt en nyligen genomförd undersökning säger 85 procent av svenska företag med över 3 000 anställda att de redan använder, eller planerar att införa molnbaserad Zero Trust-arkitektur inom kort – optimismen är alltså stor.

Digitaliseringen går i rasande takt, och när Zero Trust blir alltmer mainstream, läggs decennier av äldre säkerhets- och nätverksprinciper till handlingarna.

Zero Trust driver digitalisering

Att migrera till molnet med äldre nätverksinfrastruktur kan vara problematiskt. Mer än två tredjedelar (68 %) av IT-ledarna på global nivå, höll med om att det är omöjligt att flytta till molnet på ett säkert sätt med äldre infrastruktur, eller att Zero Trust har stora fördelar jämfört med VPN:er och traditionella brandväggar.

Ur ett säkerhetsperspektiv är behovet av Zero Trust-arkitektur stort nu när cyberattackerna blir både vanligare och allt mer raffinerade – 54 % av ledarna anser att VPN:er och brandväggar varken ger tillräckligt effektivt skydd mot cyberattacker, eller tillräcklig insyn när det kommer till trafik och angrepp.

I undersökningen framgick det också tydligt att Zero Trust inte implementeras som en strategisk affärsdrivare, utan först och främst av olika säkerhetsrelaterade skäl. Men, det är viktigt att även tänka bortom säkerhet, för i molninfrastrukturen finns enorm potential.

Zero Trust stödjer digitaliseringen – inte bara säkerheten

Nathan Howe

Utifrån ett holistiskt IT-perspektiv kan Zero Trust göra så mycket mer än att förhindra storskaliga cyberattacker. Zero Trust möjliggör och underlättar säker och sömlös digitalisering tack vare full synlighet och kontroll över användare och trafik. Implementeras Zero Trust fullt ut, kan företagen dessutom helt lämna sin gamla, och ofta dyra infrastruktur bakom sig.

Men, digital transformation kan aldrig vara en isolerad process.

På samma sätt som förändringar i nätverket oundvikligen leder till uppdaterade cybersäkerhetsstrategier, har nya säkerhetslösningar potential att bli en katalysator för förändring i andra delar av organisationen.

Utnyttja Zero Trust fulla potential
Tyvärr har ledning och IT ofta olika syn på digitalisering. I många fall ser ledningen fortfarande digital transformation som en ren teknikfråga, och inte som en integrerad del av affärsstrategin. Det gör att man riskerar att missa att utnyttja den fulla potentialen av Zero Trust.

IT-chefer, CIO och CISO behöver övertyga ledningen och utbilda verksamhetens beslutsfattare om Zero Trust som en potent affärsdrivande faktor som kan driva innovation, ge ett ökat medarbetarengagemang och erbjuda konkreta kostnadsbesparingar.

I en osäker omvärld med skakig ekonomi ligger det dessutom i företagens intresse att skynda på digitaliseringen så mycket som möjligt. Utan molnets snabbhet, agilitet och effektivitet blir det allt svårare att anpassa sig till föränderliga krav från kunder och personal, och hantera tuffare krav på kostnadskontroll. Zero Trust kan dessutom underlätta arbetet med några av dagens stora utmaningar – hybrida arbetsplatser som många anställda efterfrågar, och införandet av ny teknik inom OT/IoT, 5G och metaverse.

Att implementera Zero Trust är en investering för framtiden, och modern teknik blir ofta en konkurrensfördel. När ledningen förstår att digitalisering innefattar så mycket mer än att bara migrera applikationer till molnet, och inser att nätverk och säkerhet också måste förändras, då kan man börja utnyttja den fulla potentialen av Zero Trust.

Nathan Howe, Vice President, Emerging Technology och 5G på Zscaler

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00