Ett revolutionerande projekt som smälter samman avancerad teknik, musikalisk njutning och sexuell hälsa har sett dagens ljus genom samarbetet mellan RFSU, Live Nation, BBDO och Alster.
Den nyskapande produkten, kallad “The Livebrator”, tog musikupplevelsen till en ny dimension genom att i realtid interagera med liveframträdanden på Way Out West 2023.
För att göra detta möjligt har utvecklingsteamet använt sig av ramverket Flutter, vilket möjliggör plattformsoberoende utveckling för både iOS och Android från en gemensam kodbas. Projektet har både övervunnit tekniska utmaningar och även omdefinierat användarnas sätt att uppleva njutning och musik.
Tekniskt framsteg skapar unik musikupplevelse
Projektet bygger på en molnbaserad infrastruktur som tar emot ljud från de olika scenerna på Way Out West via en RTMP-ström. Denna ström omvandlas i realtid till en HLS-ström (HTTP Live Streaming) som appen ansluter sig till. Genom denna teknik kan ljudinformationen inte bara avnjutas i realtid utan även kodas om till ett vibrationsanpassat format som sedan trådlöst överförs till användarens vibrator via Bluetooth.
Projektet stod inför en oväntad utmaning när den råa ljudströmmen (PCM-data) skulle läsas av på iOS-plattformen. En relativt enkel insats för Android via ExoPlayers API:er visade sig vara betydligt svårare med Apples inbyggda API:er. Problemet löstes genom att använda open-source-spelaren VLC (via libVLC). VLC tillhandahåller en modul som möjliggör åtkomst till rå PCM-data. För att kunna använda libVLC-modulen utvecklades en brygga mellan dess C-API och respektive plattforms nativa språk, Swift och Kotlin. Ett plugin utvecklades även kring libVLC för kommunikation med Flutter.
Ljudet är kodat med AAC (Advanced Audio Coding) i 192 kbps och 48 000 Hz. Digitalt ljud är optimerat för mänsklig hörsel (20 Hz – 20 000 Hz) vilket inte är direkt överförbart till njutningsbara vibrationer. För att omvandla ljudinformationen till taktila frekvenser testades olika metoder, bland annat FFT för att välja ut olika frekvensband som skulle användas för att generera rätt sorts vibrationer, men tidigt upptäcktes det att vibrationerna som genererades av de frekvenserna inte kändes som att de motsvarade uppfattningen av musiken.
Metoden som till sist valdes var att mäta energin i ljudet i specifika intervaller, och sedan använda det för att modulera amplituden (vibrationsstyrkan).
För att ge användarna full kontroll över sin upplevelse har appen ett reglage med två axlar. En axel påverkar amplituden medan den andra axeln styr hur mycket vibrationerna påverkas av ljudet, dynamiska kontra konstanta vibrationer, vilket ger användarna möjlighet att anpassa sina upplevelser.
De omvandlade vibrationerna överförs sedan trådlöst via Bluetooth till vibratorn. Som med alla Bluetooth-anslutningar, uppstod en viss fördröjning som finjusterades för att synka upplevelsen av ljud och vibrationer.
Med “The Livebrator” erbjuds användarna en unik och intim upplevelse där livemusik blir en följeslagare som engagerar inte bara öronen utan även sinnena och kroppen. Detta banbrytande koncept gör det möjligt för människor att njuta av musik på ett sätt som går bortom det konventionella, och det blir en tillgänglig lösning för någon som inte kan delta fysiskt på plats.