Echandia sluter avtal med danska Molslinjen om batterisystem till två nya elektrifierade fartyg
Hem Leverantör Echandia sluter avtal med danska Molslinjen om batterisystem till två elektrifierade fartyg

Echandia sluter avtal med danska Molslinjen om batterisystem till två elektrifierade fartyg

Publicerat av: Redaktionen

Echandia har valts ut som leverantör av batterisystem för två helelektrifierade fartyg till Danska Molslinjen.

De två färjorna ska trafikera Alslinjen och Samsølinjen med start 2024.

Batterisystemen kommer att ha en total kapacitet på cirka 7 MWh.

Färjorna är designade av OSK-ShipTech för Molslinjen och kommer att byggas av Cemre Shipyard för leverans 2024. Echandias system valdes ut baserat på en låg total ägandekostnad i kombination med starka säkerhetsfunktioner och låg vikt.

Echandias batterisystem har en hög nyttjandegrad av den installerade kapaciteten, som resulterar i en total systemstorlek och vikt som få konkurrerande system kan matcha. Samtidigt ger detta också totalt sett ett betydligt lägre koldioxidavtryck.

”Den låga totalkostnaden över livstiden i kombination med produkternas höga säkerhetsnivå och låga vikt var nyckelfaktorer för valet av Echandia som batterileverantör. Att välja ett system med längre livslängd är dessutom fullt logiskt ur ett hållbarhetsperspektiv.”

Ole Berg-Hansen, Chefsingenjör Molslinjen

Echandia sluter avtal med danska Molslinjen om batterisystem till två nya elektrifierade fartyg

Fredrik Hellström, vd Echandia

Den maritima världen utvecklas nu i snabb takt mot lösningar med nollutsläpp och allt större fartyg som kan köras enbart med batterier.

Molslinjens satsningar på eldrivna passagerarfärjor som laddas med energi från vindkraft representerar ett nytt paradigm för maritim elektrifiering.

Detta är i linje med Echandias vision för framtiden, med elektriska, autonoma fartyg som skapar tysta, rena och säkra passagerarupplevelser.

Echandia har tidigare framgångsrikt levererat batterisystem till bogserbåtsmarknaden och mindre passagerarfärjor, som till exempel de i Köpenhamn och i Kochi, Indien. Kontraktet för Molslinjens nya färjor utgör en viktig etablering för Echandia i segmentet för större RoRo- och RoPax-färjor.

”För Echandia är detta ännu ett genombrott. Molslinjen visar vägen och vi tror att många andra operatörer kommer att följa deras exempel i framtiden. För oss innebär affären ett steg mot att leverera större passagerarfärjor där vikt, totalkostnad och säkerhet är viktiga aspekter.” avslutar Fredrik Hellström, vd Echandia

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>