Hem NyheterEfter Jobbet Grilla lugnt och säkert i Valborg

Grilla lugnt och säkert i Valborg

Publicerat av: Redaktionen

[EFTER JOBBET] Vårens vackra väder har gjort att grillsäsongen redan är i full gång. Men det varma och torra vädret medför också stor brandrisk. Inför Valborg vill Elgiganten uppmana alla grillentusiaster att se över säkerheten lite extra.

Grilla lugnt och säkert i Valborg 3Många bränder orsakas av fimpar och eldning av gräs, men även slarv med grillning. Med anledning av det vill Elgiganten passa på att uppmuntra till säkrare grillning under Valborg.

– Det går att njuta av grillat om du grillar ansvarsfullt. Kolla in brandrisken i ditt område och se till att du har beredskap att släcka en eventuell brand innan du startar grillen, säger Andree Ekström, försäljningschef och grillexpert på Elgiganten.

Årets snabba start på grillsäsongen kan innebära att många hoppar över den nödvändiga översynen av gasgrillens gasolslang. En sliten gasolslang eller en dåligt rengjord grill är faktorer som varje år leder till bränder och personskador.

– Att grilla med gasol är både enkelt och tryggt, förutsatt att du kontrollerar din gasolgrill innan du startar upp för säsongen. Det är lätt att kolla slangen och vi har instruktioner på vår hemsida. Många tar kanske lite för lätt på det här, men gasläckor är en vanlig brandorsak, säger Andree Ekström på Elgiganten.

Ofta räcker det med att ställa en hink med vatten vid grillen eller dra fram vattenslangen för en säkrare grillsituation. Sedan kan du njuta av din grillade mat som vanligt.

Grilla säkert och Trevlig Valborg!

Så grillar du säkert – 5 tips från brandförsvaret för säkrare grillning under Valborg

1. Placera grillen stadigt. Håll avstånd till byggnader och andra brandfarliga objekt. Placera inte grillen vid en träfasad, ett öppet fönster eller under ett tak.

2. Använd aldrig T-sprit och undvik tändvätska som kan orsaka explosion eller ett svårkontrollerbart brandförlopp. Använd hellre tändrör, tändklossar, tändpapper eller eltändare.

3. Elda bara med grillkol eller briketter. Då blir det inte lika stora lågor och du får bättre och snabbare glöd.

4. Ha släckredskap till hands, en hink vatten eller en vattenslang, så att du kan släcka om olyckan är framme.

5. Vid användning av gasolgrill var noga med att inte förvara gasolflaskor i skåpet under gasolgrillen. Se till att gasolflaskan alltid står upp för att förhindra läckage.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>