En ny internationell undersökning som genomförts av Aruba, ett Hewlett Packard Enterprise företag, visar att 85 procent av företagen planerar att använda IoT inom två år.
Det som driver intresset är innovation och effektivitet. Analysen visar också att företag som redan investerat i IoT ser tydliga affärsfördelar. Samtidigt ser många en utmaning i säkerheten.
3 100 beslutsfattare inom IT och företagsledningar i 20 länder deltog i undersökningen. Många av dem uppgav att de blivit positivt överraskade av effekten av IoT-investeringar de gjort. Bara 16 procent av de tillfrågade på företagen hade förväntat sig någon större affärsfördel av de IoT-investeringar de gjort, men dubbelt så många hade sedan sett ökade intäkter. Dessutom hade 29 procent inte trott på någon effektivitetsvinst men 46 procent hade faktiskt sett en sådan efter införandet.
”Affärsfördelarna med IoT överträffar ofta förväntningarna, vilket gör att vi förutspår ett verkligt genombrott inom två år. Samtidigt ser vi att många är osäkra på hur de bäst kan använda IoT, vilket innebär att det finns en möjlighet att de som lyckas hitta rätt kan få stora konkurrensfördelar.” säger Richard Schumacher, Sverigechef på Aruba.
Företagen uppgav att det är fjärrövervakning som är det mest lovande användningsområdet, följt av tjänster som bygger på inomhuspositionering. Även fjärrstyrning av ljus och temperatur i byggnader var populärt.
Det fanns enligt de som svarade också utmaningar med att implementera IoT. Det som viktigast var kostnaden (50%), underhållet (44%) och integrationen med existerande teknik (43%).
Men en ännu viktigare fråga är säkerheten, visar undersökningen. Så många som 84 procent av de som deltog i undersökningen uppgav att deras organisation varit med om en IoT-relaterad säkerhetsincident. Mer än hälften menade även att risken för attacker var ett hinder mot att använda mer IoT.
”För att undvika att IoT blir ett säkerhetsproblem behöver det finnas möjlighet att övervaka sina enheter på ett enkelt sätt, och det behövs en väl fungerande accesskontroll och policystyrning.”, säger Richard Schumacher.