Möt Annika Broberg – drottning av wireless
Hem REPORTAGE Möt Annika Broberg – av wireless

Möt Annika Broberg – av wireless

Publicerat av: Redaktionen

Hon vet hur man sätter upp ett trådlöst nätverk.

Hon vet hur man bygger partnerkanal och mår bra av lagarbete och välfungerande teknik.

Möt Annika Broberg som byggt Meru Networks plattform i Norden.

Kvinnan framme vid blädderblocket ritar febrilt. Det är cirklar, streck och siffror. Hon pratar om kanaler och interferens och accesspunkter. Hon vänder sig hela tiden mot mig, gestikulerar och även om jag inte förstår allt hon försöker förmedla förstår jag detta: det hon beskriver är verkligen energi för henne. Eftersom jag vet att hon inte är tekniker utan säljare och affärsutvecklare, anar jag också att hon kan ovanligt mycket om teknik för att vara just det.

Startup-känsla

Kvinnan heter Annika Broberg och är chef för Meru Networks i Norden, Polen, Baltikum och Benelux. Vi sitter på företagets svenska kontor i Solna och trots att hon har arbetat med Meru Networks i nästan åtta år förmedlar hon energi, entusiasm och engagemang kring sitt uppdrag. Man skulle nästan kunna tro att hon representerar en startup. Och i så fall är man inte alldeles fel ute. Under ett samtal vi kommer att ha senare beskriver Annika Meru Networks just som en startup, men rättar sig själv snart och konstaterar att ”vi är ju förbi startupfasen sedan länge”.

– Vi är sedan 2010 börsnoterade på Nasdaq. Men när jag började hos Meru var vi nog rätt lik en startup, konstaterar hon.

– Jag var nummer fem på plats i företagets europaorganisation och den stora utmaningen då var att bygga upp en bra partnerkanal, berättar hon.

ISE Data blev inkörsporten

Att hon överhuvudtaget skulle börja hos leverantören var egentligen rätt otippat. Åtminstone hade hon nog några år tidigare mycket långt till tanken att sätta sig vid rodret hos en wireless-leverantör – eller att överhuvudtaget jobba med trådlös teknik. För även om hon hade jobbat inom det segmentet sedan 1990 kände hon att det var dags att göra något annat 2004. Då sa hon upp sig från tjänsten som Nordic Area Channel Marketing Manager på Symbol Technologies, som bland annat utvecklade trådlös teknik och handdatorer.

I den verksamheten hade hon varit sedan hon blev klar med sina studier på systemvetenskapliga linjen på Stockholms universitet. Fast då, 1990, började hon på ISE Data, en integratör som några år senare köptes upp av Symbol Technologies.

Vad var det som hände 2004 och som gjorde att du ville göra något annat?

– Alla tillverkare av trådlösa nät brottades egentligen med samma problematik. Man talade om att sätta upp stora wlan-nät i öppna miljöer, men jag såg att det blev problem med störningar och låga prestanda och annat.

– Det gick ju inte! Själva grundarkitekturen var inte tillräckligt för den typen av lösningar.
Så då packade hon ihop och drog. Nå, bilden är väsentligt mer komplicerad än så men ”teknikbesvikelsen” som hon kallar det, bidrog till beslutet att lämna Symbol Technologies 2004.

Så, vad är du egentligen, säljare eller tekniker?
– Säljare. Det är det jag brinner för och det är det som ger mig energi. Men jag är förstås intresserad av teknik också och framför allt måste tekniken jag säljer fungera bra, säger hon.

Nej, hon hävdar att hon inte är tekniker och aldrig har varit det eller velat bli det. Så det är något av ett mysterium hur hon kunde satsa på systemvetenskaplig linje på Stockholms Universitet då. Själv påstår hon att det indirekt var genom en kompis pappa som jobbade på en stor it-leverantör som fick henne att göra det.

– Han berättade att det var vanligt att säljarna sålde något som teknikerna sen inte riktigt kunde leverera. Att den där okunskapen hos säljarna ledde till en del dåliga leveranser.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00